Publicat 3/9/2020 23:25:28 +02:00CET

CaixaBank i Bankia estudien una possible fusió per augmentar la seva rendibilitat davant la crisi del Covid-19

El president i el conseller delegat de Bankia, José Ignacio Goirigolzarri i José Sevilla, i el president i conseller delegat de CaixaBank, Jordi Gual i Gonzalo Gortázar
EUROPA PRESS - Archivo

MADRID, 3 set. (EUROPA PRESS) -

CaixaBank i Bankia estudien emprendre un procés de fusió amb la finalitat d'augmentar la seva rendibilitat davant la crisi provocada per la pandèmia del Covid-19, han confirmat a Europa Press fonts del sector.

Fonts d'ambdues entitats han eludit fer comentaris sobre la possible operació, que pot anunciar-se els propers dies a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), tal com avancen 'El Confidencial' i el diari 'Ara'.

La fusió de CaixaBank i de Bankia, tercera i quarta entitat per grandària del sector financer espanyol, donaria origen a un grup amb actius per import de 650.000 milions d'euros, unes 6.600 sucursals (4.400 l'entitat d'origen català i més de 2.200 l'entitat nacionalitzada) i una plantilla conjunta superior als 51.000 empleats (gairebé 35.600 CaixaBank i uns 16.000 Bankia), la qual cosa propiciaria sinergies significatives.

Segons els plans posats sobre la taula, la Fundació La Caixa controlaria un 30% del grup resultant de la fusió, mentre que el Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) baixaria el seu pes de gairebé el 62% actual al 14%. Fonts del sector han indicat a Europa Press que l'operació compta amb el beneplàcit del Govern espanyol, si bé fonts del Ministeri d'Economia i Transformació Digital han assenyalat que no en fan comentaris.

D'aquesta manera, CaixaBank i Bankia responen a la crida insistent del Banc Central Europeu (BCE) d'accelerar en el procés de consolidació del sector; l'última vegada, aquesta mateixa setmana per boca del seu vicepresident, Luis de Guindos, durant la seva intervenció en els cursos de la Universitat Menéndez y Pelayo (UIMP) de Santander. De Guindos va posar l'accent en la diferència entre la baixa rendibilitat de les entitats espanyoles (d'entre el 2 i el 3% en alguns casos) enfront del cost de capital (superior en línies generals al 10%).

Amb l'eventual fusió de CaixaBank i Bankia, ambdues entitats reprendrien l'intent que van realitzar en 2012 quan Isidro Fainé i Rodrigo Rato no van aconseguir arribar a bon port una temptativa frustrada llavors per qüestions polítiques i discrepàncies en la jerarquia de comandament.

Quant a l'organigrama de l'entitat resultant, es barreja que pugui estar presidida per José Ignacio Goirigolzarri, actual president de Bankia, com a president no executiu i amb Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, com a ceo plenipotenciari.

L'operació permetria al Govern espanyol recuperar part de les ajudes percebudes en el rescat de Bankia, que superen els 24.000 milions d'euros, dels quals fins avui ha recuperat només uns 3.000 milions a través de dos processos de venda parcial i via dividends.

Contador