Publicat 28/04/2016 17:24

CaixaBank aprova l'ordre del dia amb retrets de minoritaris a la permuta amb Criteria

Junta de accionistas de CaixaBank 2016
EUROPA PRESS

BARCELONA, 28 abr. (EUROPA PRESS) -

La junta d'accionistes de CaixaBank ha aprovat aquest dijous tots els punts d'ordre del dia, tot i que amb retrets de diverses entitats i accionistes minoritaris per la permuta acordada entre el banc i el seu màxim accionista, Criteria, sobre les participacions en Grupo Financiero Inbursa (GFI) i The Bank of East Asia (BEA).

Per aquest acord, CaixaBank s'obliga a lliurar a Criteria el 17,24% de BEA i el 9,01% de GFI, i Criteria s'obliga, per part seva, a lliurar a CaixaBank el 9,9% d'accions pròpies de CaixaBank titularitat de Criteria i 642 milions d'euros en efectiu; precisament la junta ha aprovat amortitzar aquest 9,9% del capital quan s'executi la permuta.

Així, la junta ha donat llum verda a una reducció de capital de 584,8 milions d'euros mitjançant l'amortització d'accions pròpies de CaixaBank, d'un euro de valor nominal cadascuna, amb càrrec a reserves de lliure disposició de la companyia, però entitats nacionals i internacionals d'inversors i diversos accionistes minoritaris creuen que la mateixa operació de permuta hauria d'haver estat sotmesa a votació a la junta per decidir sobre la seva acceptació.

Han retret que CaixaBank podria haver obtingut un preu molt més alt al que s'ha pactat amb Criteria si hagués venut aquestes participacions financeres als mercats, per la qual cosa la transmissió d'aquest paquet accionarial en les circumstàncies actuals significaria "un greu perjudici per als accionistes minoritaris, mentre que per a Criteria suposaria un benefici molt significatiu".

El president de CaixaBank, Isidre Fainé, ha explicat que la permuta permetrà més 'free fload' i un canvi de perímetre que es traduirà en més claredat en la informació a la comunitat inversora sobre Criteria i CaixaBank, cosa que ha ratificat el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, que ha incidit que, després d'aquesta transacció, CaixaBank manté les seves relacions estratègiques amb BEA i GFI, i alhora redueix el pes de les participades per sota del 10% --com es marcava en el pla estratègic actual--, fins prop del 8%, cosa que redueix riscos i reforça la solvència de CaixaBank.

El secretari del consell, Alejandro García-Bragado, ha afegit que la permuta va ser aprovada pel consell d'administració, i no per la junta d'accionistes, perquè és competent per això, i ha explicat que la decisió es va prendre en dues reunions separades en el temps per donar marge als consellers per analitzar totes les dades --amb experts a la seva disposició i dos informes de bancs d'inversió que valoraven el preu com a adequat--, i en les quals no van participar els membres del consell afectats per un possible conflicte d'interessos.

CANVIS AL CONSELL

La junta d'aquest dijous ha donat el vistiplau a fixar el nombre de membres del consell d'administració a 18, un menys que l'any passat, ja que el desembre va renunciar a la condició de vocal el vicepresident de Bank of East Asia, Arthur K.C. Li, que va abandonar el consell, del qual formava part des de novembre del 2014, i no s'ha donat continuïtat a la plaça.

Els accionistes també han aprovat el nomenament per al consell de la Fundació Cajasol, així com el nomenament de la consellera delegada de Natura Bissé, María Verónica Fisas Vergés, com a consellera independent per cobrir la vacant produïda per la mort el juliol del conseller dominical, Leopoldo Rodés.

Fainé ha volgut començar el discurs a la junta tenint unes paraules de record i agraïment per a Rodés, de qui ha destacat "els coneixements, el saber fer i sobretot la persona", i ha destacat no només el seu compromís amb el grup La Caixa, sinó el paper fonamental perquè Barcelona fos olímpica el 1992, i ha afirmat que va ser un veritable representant exemplar de la societat civil.

Fainé també ha agraït la contribució de Li, en especial per les seves aportacions a partir del seu coneixement del sector financer asiàtic, com a representant de l'entitat participada per CaixaBank i amb seu a Hong Kong.

REIVINDICACIÓ SINDICAL

Coincidint amb la celebració de la junta, més d'una cinquantena de treballadors de diversos sindicats s'han concentrat a l'entrada per reivindicar la signatura del conveni de l'estalvi --que regeix les antigues caixes d'estalvis--, després de gairebé un any i mig de negociacions sense acord, i per rebutjar nous processos de tancament de sucursals i acomiadaments de treballadors en el sector financer espanyol.

Les principals diferències en la negociació es refereixen a salaris, carrera professional, jornada partida, mobilitat geogràfica i reconeixement de l'antiguitat dels treballadors, i les concentracions sindicals se succeeixen des de fa mesos per desbloquejar el procés.

En el torn d'intervencions a la junta, representants dels sindicats han anunciat el vot contrari a les remuneracions del consell i de directius, precisament pels plantejaments de rebaixa salarial en la negociació del conveni, així com per qüestions d'imatge pública en el context de crisi.

Fainé ha respost que els sindicats han de tenir en compte que la banca ha passat una crisi financera, amb milers de milions de provisions; que un terç dels treballadors del sector han demanat feina, i que la seva voluntat és que no en siguin més, per la qual cosa ha demanat "racionalitat", tot i que ha reconegut que hi ha dèficit de plantilles en algunes zones d'actuació de CaixaBank, i que el treball s'ha multiplicat per les exigències reguladores més altes i l'elevat nombre de clients.

DEFENSA DE REPSOL

Després de la intervenció d'un accionista, en què ha exposat els temors sobre el risc de la participació a Repsol, que va incórrer en pèrdues milionàries el 2015 per la caiguda del preu del petroli, Gortázar ha exposat que Repsol està fent esforços per adaptar l'estructura als actuals preus del petroli i "està en un camí de recuperació".

"No considero que sigui en absolut un problema o una amenaça", ha ratificat, i ha fet referència que CaixaBank té unes ràtios de solvència dels més elevats de la banca espanyola, per la qual cosa té marge per afrontar imprevistos.

DIVIDEND

La junta també ha aprovat augmentar capital en la xifra que calgui per retribuir als accionistes mitjançant dividends, i en la seva intervenció a la junta, Fainé ha repassat que l'entitat manté l'objectiu de repartir dividends anuals --en pagaments trimestrals-- equivalents al 50% o més del benefici net consolidat, i que aquest 2016 abonarà tres dividends en efectiu i un flexible --a elegir entre efectiu i accions--.

Respecte a la cotització de CaixaBank, ha considerat que els dubtes sobre la recuperació econòmica, els tipus d'interès ultrabaixos i les incerteses reguladores, en les seves paraules, han castigat les borses, però que l'actual preu de cotització de CaixaBank té "un elevat recorregut de revaloració".

Preguntat per un accionista pels reduïts tipus d'interès oferts actualment als clients estalviadors, Fainé ha exposat: "No treballem gratis, l'interès baixa quan baixa el cost dels diners, i puja quan puja el cost dels diners", i ha destacat que, malgrat això, es manté el dividend als accionistes.

DECLARACIÓ BANCÀRIA CONTRA LA INDEPENDÈNCIA

Dos accionistes que han pres la paraula a la junta han aprofitat per reprovar el comunicat publicat per les patronals de la banca espanyola --on s'inclou CaixaBank-- a mitjan setembre en què alertaven dels riscos econòmics de la independència de Catalunya poc abans de les eleccions autonòmiques catalanes del 27 de setembre.

Fainé ha insistit en el missatge de necessitat de diàleg entre les administracions catalana i central, i ha recalcat que CaixaBank sempre estarà del costat de la defensa de l'estalviador, per a la qual cosa un escenari de sortida de l'euro seria molt perjudicial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés