Publicat 25/5/2019 15:18:20 +02:00CET

La Caixa de Solidaritat demana 700.000 euros per aixecar embargaments a processats per l'1-O

La Caixa de Solidaritat demana 700.000 euros per aixecar embargaments a processaments per el 1-O
EUROPA PRESS

La fiança de 5,8 milions està coberta però hi ha propietats embargades

BARCELONA, 25 maig (EUROPA PRESS) -

L'Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat ha demanat aquest dissabte 700.000 euros perquè s'aixequin embargaments sobre propietats dels 17 processaments per malversació l'1-O pel Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona, que els va imposar una fiança de 5,8 milions --que ja ha quedat coberta--.

En una roda de premsa aquest dissabte amb ANC i Òmnium, la presidenta de l'Associació de Foment de la Caixa de Solidaritat, Núria de Gispert, i el seu vicepresident, Ernest Benach, --tots dos expresidents del Parlament-- han demanat les donacions per aixecar els embargaments.

Benach ha afirmat que aquest dissabte "a més de reflexionar, estaria ben continuar amb aquest exercici de solidaritat", i ha detallat que el dijous passat es va cobrir la fiança en aportar 2,1 milions d'euros, després que la jutgessa considerés insuficients els 3,7 milions ingressats inicialment.

"Tenim 17 persones que tenen els seus comptes corrents immobilitzats i embargats, que no poden disposar dels seus diners, i estem a final de mes i cal pagar hipoteques, els rebuts de les escoles, el pàrquing... I no ho poden fer", ha dit, encara que posteriorment ha puntualitzat que esperen que el Jutjat aixequi l'embargament dels comptes bancaris el dilluns.

Benach ha negat que en un primer moment la jutgessa rebutgés acceptar el dipòsit perquè provenia de la Caixa de Solidaritat, i ha explicat que només es financen amb càrrec als seus fons les fiances per responsabilitat civil i les despeses legals de persones sense recursos --no així la manutenció dels líders independentistes a l'estranger--.

Preguntat per quina ha estat l'aportació més alta rebuda fins ara, Benach ha afirmat no poder-ho revelar, i tampoc ha indicat quants diners queden a la Caixa de Solidaritat perquè quanta més informació donen, "les fiances són més altes".

12 MILIONS RECAPTATS EN DOS ANYS

De Gispert ha agraït la solidaritat de persones, entitats i empreses "que dies i setmanes posen el seu gra de sorra i demanen contínuament" si tenen el mateix compte, i que han permès que la Caixa de Solidaritat hagi recaptat un total de 12 milions d'euros en els seus dos anys d'activitat, segons ha detallat.

Sobre la causa judicial, ha denunciant "un empitjorament de la justícia espanyola a marxes forçades" en els últims 10 anys, alguna cosa que, en la seva opinió, situa el sistema judicial espanyol a l'altura del de Turquia.

Ha titllat de vergonyosa la suspensió dels diputats jutjats per l'1-O davant el Tribunal Suprem (TS), perquè al seu semblar s'ha fet al marge de la LOREG, del Reglament de la cambra i utilitzant la LECrim com a "arma que tenen des de fa mesos per atacar els drets dels catalans".

"Quan diem que ens hem d'anar, ho diem per això. No podem continuar en un país que pensa cada dia com atacar els catalans i les catalanes", ha dit, i ha lamentat que els processaments per l'1-O a Barcelona s'hagin d'assabentar dels embargaments sobre el seu patrimoni per la premsa, segons ella.

ANC I ÒMNIUM

El vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha sostingut que "a l'Estat espanyol se segueixen vulnerant drets fonamentals" amb la suspensió dels diputats presos i la conseqüent alteració de majories polítiques, ha apuntat.

Considera que el judici als processaments per l'1-O és una "persecució als servidors públics que el que van fer simplement va ser que la ciutadania l'1 d'octubre pogués exercir el seu dret a l'autodeterminació".

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, també ha criticat la suspensió dels diputats presos, i ha mantingut que les despeses associades a l'1-O no poden ser constitutius d'un delicte de malversació "perquè organitzar un referèndum no és delicte".

Paluzie s'ha queixat que Instrucció 13 fixés la fiança en 5,8 milions, enfront dels 2,1 que va decretar el TS o les xifres que van donar aquesta setmana les perits d'Hisenda que van comparèixer en el judici de l'1-O.

També ha titllat d'irregular que els encausats veiessin els seus comptes immobilitzats quatre dies abans que la jutgessa decretés oficialment l'embargament el 20 de maig.

el més llegit

 1. 1

  Mor l'actor Quim Lecina, confundador del Teatre Lliure

 2. 2

  Josep Bargalló: "Totes les escoles acolliran els alumnes de famílies que ho necessitin"

 3. 3

  Sánchez espera reprendre al juliol la taula de diàleg amb la Generalitat de Catalunya

 4. 4

  L'Ajuntament de Barcelona és la institució "millor valorada" durant la pandèmia

 5. 5

  Detingut l'home que presumptament ha matat la seva parella a Esplugues (Barcelona)