Publicat 15/06/2015 13:40

La Caixa reclama polítiques empresarials que no penalitzin l'ús del factor treball

Recursos De Caixabank
EUROPA PRESS

MADRID, 15 juny (EUROPA PRESS) -

El Servei d'Estudis de La Caixa ha posat de manifest la necessitat de promoure polítiques empresarials que no penalitzin l'ús del factor treball, que promoguin l'aparició de nous projectes empresarials i l'impuls ferm dels existents, i que facilitin la reassignació eficient de recursos entre les diferents activitats productives.

Així ho posa de manifest La Caixa en un document recollit per Europa Press, en què explica que la clau per assegurar que els beneficis de la recuperació arribin a tota la societat és aconseguir un creixement econòmic que es fonamenti en la creació de llocs de treball i que sigui ràpid, però sostenible.

Segons l'entitat, les dades que apareixen cada mes o trimestre confirmen que la recuperació de l'economia espanyola és un "fet inqüestionable". "Fins i tot permeten afirmar que es tracta d'una recuperació sorprenentment vigorosa", sosté.

En aquest sentit, recorda que el PIB i l'ocupació creixen a bon ritme, amb increments de les vendes minoristes, el turisme, el consum de l'electricitat, el comerç exterior i fins i tot el consum de ciment.

Segons la seva opinió, després de set anys de "grans dificultats" amb una forta reducció de l'ocupació, caigudes de la facturació de les empreses i contraccions dels salaris, el començament d'una bonança es rep amb alleugeriment, però també va acompanyat d'algunes advertències que convé examinar.

Entre aquestes advertències assenyala la necessitat d'assegurar que la recuperació no malmeti els equilibris macroeconòmics del país restablerts "amb prou feines" i de repartir equitativament els beneficis de la recuperació entre la població.

Tot i això, en un país amb una taxa d'atur de prop del 23%, la principal font de desigualtat en la recuperació és l'evolució del mercat de treball i no són les diferències entre sectors ni les diferències entre les retribucions del factor treball i les altres rendes.

Així, les capes socials "més perjudicades" per la crisi han estat les que han perdut el treball o han arribat al mercat de treball i no han trobat col·locació.

Alhora, tot i que ara s'estan creant llocs de treball a un ritme interanual del 3,5%, els beneficis de la reactivació no arriben a gaire gent que encara està a l'atur i no té perspectives immediates de trobar feina.

"Tot i que els fluixos del mercat de treball són molt positius, l''estoc' de l'atur només es buida gradualment i, per tant, constitueix un problema social de primera magnitud", adverteix el Servei d'Estudis.

UNS SECTORS CREIXERAN MÉS QUE D'ALTRES

A més, a les economies de mercat, l'Administració no determina de manera significativa com es distribueixen les rendes generades per un procés de reactivació, sinó que en l'expansió es rellancen uns sectors més que d'altres, que continuen estancats.

I els beneficis i salaris que obtenen els sectors més dinàmics estan condicionats, fonamentalment, pel manteniment o la millora de la competitivitat.

La política econòmica pot i ha d'actuar quan alguns dels sectors que més beneficis obtenen en la recuperació ho fan en un marc de competència insuficient.

"És a dir, cal assegurar que no hi hagi sectors monopolitzats en l'economia i, especialment, que no s'utilitzin com a instruments anticompetitius les regulacions restrictives que moltes vegades la pròpia Administració ha introduït", assenyala l'entitat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés