Publicat 12/05/2015 12:48

La Caixa destinarà 1 milió a 15 projectes de biomedicina i noves tecnologies

Presentación del programa Caixaimpulse
EUROPA PRESS

També oferirà informació empresarial als investigadors

BARCELONA, 12 maig (EUROPA PRESS) -

L'Obra Social La Caixa destinarà un milió d'euros a "impulsar per fer arribar a la societat" 15 projectes espanyols de biomedicina i noves tecnologies, en el programa pioner a Espanya CaixaImpulse, impulsat al costat de Caixa Capital Risc.

Ho ha explicat aquest dimarts en roda de premsa el director de Fundació Bancària La Caixa, Jaume Giró, amb el president i el director de Caixa Capital Risc, Marcelino Armenter i Carles Trenchs; el director de Ciència de l'Obra Social, Enric Banda; la directora del Banc de Línies Cel·lulars al centre de Medicina Regenerativa de Barcelona, Anna Veiga, i l'exministre de Sanitat Bernat Soria.

El programa pretén impulsar la transformació del coneixement científic en empreses biotecnològiques de ciències de la vida i la salut que generen valor social, de manera que es dirigeix a centres d'investigació, universitats, hospitals i entitats sense ànim de lucre que vulguin traslladar al mercat els seus resultats, sigui com una 'spin-off' o bé com un acord de transferència.

"Aquesta iniciativa anual aporta ajuda econòmica, formació, experiència, contactes, accés a inversors i immersió en la realitat del mercat", segons Armenter, que ha destacat que aquests ingredients permetran als investigadors traslladar els seus projectes al mercat per beneficiar a la societat.

Amb aquest programa, "les idees comptaran amb suport econòmic i assessor fins que tinguin la força suficient per sobreviure soles", una estratègia d'incubació a la qual podran presentar-se els investigadors des d'aquest dimarts fins al 12 de juny.

Els 15 projectes seleccionats, que es coneixeran el 26 de juliol, seran "els millors i els que puguin beneficiar més gent", ha dit Banda, que ha destacat que la biomedicina i la biotecnologia són dos àmbits estratègics per potenciar un canvi de model productiu a Espanya.

La distribució pressupostària es concretarà en 50.000 euros per executar plans de valoració --6.000 com 'living expenses' durant sis mesos-- i 15.000 per a formació, mentoria i assessorament expert per adquirir valor en la indústria i arribar al mercat amb possibles nous inversors.

Després que cadascun dels 15 projectes constitueixin les noves empreses, s'hauran de tornar les ajudes econòmiques fins a un màxim de 50.000 euros, per reinvertir-les en futures edicions del programa.

CANVIAR LA REALITAT

Giró ha explicat que Espanya és la cinquena potència europea en producció científica, però és la 19a en innovació i la 11 en patents concedides: "CaixaImpulse vol canviar aquesta realitat i facilitar la creació d'empreses en aquest àmbit".

Per això, els investigadors rebran formació empresarial, tenint en compte que "en la carrera acadèmica i professional aprenen molts coneixements científics i tècnics, però ningú els ensenya el que és l'IVA ni a muntar una empresa", ha destacat Soria.

EDICIÓ 2016: UE

CaixaImpulse es reeditarà el 2016, també per potenciar empreses a l'àmbit de les ciències de la salut, amb la diferència que "serà per a projectes de tota la UE, perquè la investigació és un sector global i cal potenciar la millor ciència", segons Giró.

Igual que en aquesta primera edició, els criteris de selecció es basaran al potencial de l'actiu al mercat del projecte, la seva capacitat d'execució i el seu impacte social i innovació responsable.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés