Publicat 18/11/2019 17:39:06 +01:00CET

La Caixa celebra 10 anys del pla de malalties avançades després d'atendre 175.489 pacients

La directora de l'Àrea de Pobresa i Salut de la Fundació Bancària La Caixa, Montse Buisán, juntament amb persones del Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades.
EUROPA PRESS

El pla vol oferir una "atenció càlida i personalitzada"

BARCELONA, 18 nov. (EUROPA PRESS) -

El Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades, impulsat per la Fundació Bancària La Caixa, ha celebrat el seu desè aniversari després d'acompanyar 175.489 pacients fins al final de la seva vida i 239.829 familiars de malalts en tot l'Estat.

Aquest dilluns, el sotsdirector de La Caixa, Marc Simón, el director científic del programa, Xavier Gómez-Batiste, el director de l'Àrea Sanitària del Grup Mutuam, Josep Ballester, professionals mèdics del programa i pacients han commemorat en el recinte de CaixaForum l'aniversari de la iniciativa.

El pla proporciona a les persones malaltes i als seus familiars una "atenció càlida i personalitzada" que complementa amb la tasca que les unitats de cures pal·liatives fan en hospitals i domicilis, i que està present en 128 hospitals i 133 equips de suport domiciliari.

Segons Gómez-Batiste, el programa va néixer per "identificar aspectes prevalents i rellevants entre els pacients i organitzar un sistema que respongui les seves necessitats", davant de la mort anual de més de 410.600 persones, de les quals aproximadament 300.000 moren de malalties cròniques evolutives.

Simón ha celebrat l'aniversari de la iniciativa, i ha explicat que "qualsevol programa de caire social necessita una valoració a llarg termini per veure l'abast i els avanços que s'han aconseguit materialitzar".

MODEL D'ATENCIÓ PSICOSOCIAL

Amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones afectades per malalties avançades i les seves famílies, el programa complementa l'atenció mèdica amb un model d'atenció psicosocial impulsat per 42 equips multidisciplinaris d'entitats socials i sanitàries i més de 1.000 voluntaris que acompanyen els professionals.

Aquest model, que ha acompanyat 36.000 persones i 48.700 familiars aquest any a Catalunya, està integrat per quatre branques d'atenció: l'emocional, la social, l'espiritual i la física; a més d'un últim aspecte que s'enfoca en l'entorn del pacient, l'aflicció dels familiars i la sensibilització de la societat.

COL·LABORACIÓ PÚBLIC-PRIVADA

El programa està present a 33 hospitals a Catalunya com Vall d'Hebron, Bellvitge, Sant Joan de Déu i Sant Pau entre d'altres, una col·laboració que Ballester ha definit com "l'exemple fefaent del que ha de ser la relació entre el públic i el privat".

A més, el programa ha impulsat altres iniciatives com EspaiCaixa, pensat perquè les persones ingressades i les seves famílies puguin relaxar-se i tenir intimitat en un entorn acollidor amb activitats de relaxació, creativitat o meditació entre d'altres.

El projecte Final de Vida i Solitud, per alleujar el patiment provocat per la solitud en persones amb malalties avançades, i l'Escola de Cuidadors, per formar i informar cuidadors i voluntaris, són altres de les iniciatives impulsades.

SATISFACCIÓ DELS PACIENTS

Segons la psicòloga Imma Lillo, "el diagnòstic d'una malaltia genera un alt impacte emocional en el pacient", que tracten amb un abordatge afectiu i un acompanyament de la comunicació amb els amics i familiars.

"La situació no se supera, però si que hi aprens a viure i treballes amb els professionals per millorar", ha explicat una de les persones ateses pel programa que va perdre els seus dos progenitors als 21 anys.

Els impulsors expliquen que "les persones malaltes milloren en un 90% en l'àmbit anímic i psicològic, el mateix percentatge de pacients també assegura que han resolt temes pendents amb els seus éssers estimats i el 92% està molt satisfet amb l'atenció rebuda".

el més llegit

 1. 1

  Un detingut a Malgrat de Mar (Barcelona) per presumptament estafar 20.000 euros

 2. 2

  Un camió s'incendia en l'AP-7 a l'altura de l'Ametlla de Mar (Tarragona)

 3. 3

  Els curtmetratges de Manresa dels anys 60 i 70 superen les 5.000 visualitzacions

 4. 4

  Successos.- Mor un ciclista atropellat per un cotxe a Sant Pere de Vilamajor (Barcelona)

 5. 5

  El Parlament declara que "Catalunya és republicana" i que no reconeix a cap Rei