Publicat 11/6/2019 15:20:09CET

Budó veu una "operació d'Estat" per vetar Maragall i responsabilitza Cs i el PSC

Budó veu una "operació d'Estat" per vetar a Maragall i responsabilitza a Cs i PSC
EUROPA PRESS

No concreta a què es referia quan va demanar "una resposta de país" si Colau és alcaldessa

BARCELONA, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha insistit aquest dimarts a considerar que hi ha una "operació d'Estat" per vetar que el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, pugui ser alcalde, i ha responsabilitzat el PSC i Cs d'aquesta estratègia.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, ha afirmat que els socialistes i el partit d'Albert Rivera estan maniobrant "per evitar que hi hagi governs independentistes", i ha considerat que Maragall ha de poder ser alcalde, entre d'altres coses, perquè va ser la llista més votada.

Aquest dilluns, en una entrevista a 'El Punt Avui', Budó va afirmar que s'hauria de donar una "resposta de país" si finalment és Ada Colau i no Maragall el proper alcalde de Barcelona, i aquest dimarts no ha volgut concretar a què es referia, en al·legar que la roda de premsa després del Govern no era l'espai idoni.

Budó ha argumentat que en aquesta entrevista va parlar com a "dirigent" d'una formació política, JxCat, i no com a portaveu del Govern, per la qual cosa no ha volgut abordar aquest assumpte una altra vegada des de la sala de premsa de la Generalitat.

La portaveu de l'Executiu català ha assegurat que mai no ha volgut "posar en dubte la legitimitat de cap formació política" per ser alcalde, però ha argumentat que això no és incompatible amb el fet d'alertar d'aquesta operació d'Estat que ella veu.

TARRAGONA I LLEIDA

Preguntada pel pacte local a Lleida i Tarragona, on ERC amb tota probabilitat accedirà a l'Alcaldia amb el suport dels comuns i, en el cas de Tarragona, sense ser la força més votada, ha expressat el seu respecte per l'"autonomia local".

Per a Budó no és incompatible criticar que Colau lideri Barcelona amb el suport del PSC i Cs, malgrat no ser la força més votada, i avalar que ERC sí que pugui fer-ho a Tarragona amb el mateix escenari, i ha al·legat que a la capital catalana és un assumpte més sensible "pel lideratge i el pes específic" que té Barcelona.

La portaveu del Govern ha explicat que, com a "opinió personal", ella és partidària que governi sempre la llista més votada i que fins i tot és favorable a una reforma que instauri una segona volta en les eleccions municipals entre les dues opcions més votades en la primera votació.

SOBRE EL CASTELLÀ

Durant les preguntes sobre la situació política a Barcelona, Budó ha expressat el seu malestar perquè se li hagi fet una pregunta en castellà que prèviament no se li havia formulat en el torn de preguntes en català, en assegurar que la part en castellà de la seva roda de premsa només era per repetir el que hagués abordat abans en català.

Budó ha defensat que la norma habitual era "preguntar allò que s'ha parlat en català" prèviament, mentre que alguns periodistes li han recordat que l'habitual era el contrari, que en el torn en castellà es puguin fer preguntes 'originals' i no necessàriament repeticions del català.