Budó exigeix el "cessament immediat" del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya

Publicat 10/10/2019 22:16:28CET
La portaveu del Govern de la Generelitat, Meritxell Budó, en roda de premsa després del Consell Executiu, a Barcelona (Espanya), a 8 d'octubre de 2019.
David Zorrakino - Europa Press

Creu que les seves paraules danyen la relació entre cossos i que tindran "efectes a llarg termini"

BARCELONA, 10 oct. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Presidència de la Generalitat i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha enviat aquest dijous una carta a la vicepresidenta del Govern central, Carmen Calvo, en la qual exigeix el "cessament immediat" del cap de la Guàrdia Civil a Catalunya.

La carta, consultada per Europa Press, fa referència a les paraules del cap de la VII Zona de la Guàrdia Civil a Catalunya, el general Pedro Garrido, el dimecres en la celebració de la Patrona del cos a la comandància de Sant Andreu de la Barca (Barcelona), on va reivindicar el paper de la Benemérita durant l'1-O.

"Vull expressar-vos el nostre profund malestar i absolut rebuig a les desafortunades declaracions que el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, general de brigada Pedro Garrido, va efectuar ahir en l'acte amb motiu de la celebració de la patrona de la Guàrdia Civil, al que van assistir les principals autoritats i comandaments del Departament d'Interior i de la Policia de la Generalitat-Mossos d'Esquadra", comença la carta que envia en nom de la Generalitat.

Pel Govern, els Mossos són la policia integral de Catalunya i el cos policial de referència per a la totalitat de catalans: "Posar en dubte la seva actuació davant els seus màxims comandaments no és només una ofensa als prop de 17.000 mossos que actualment estan en actiu, sinó també és una ofensa per a tot el poble català".

Budó assegura en la seva missiva que els catalans esperen de Garrido una professionalitat i neutralitat exempta de dubte en les seves competència i respecte absolut als seus homòlegs.

"La seva actuació d'ahir, absolutament fora de lloc, tindrà efectes a llarg termini i soscava la relació de col·laboració entre tots dos cossos, que hauria de basar-se en la confiança mútua amb l'objectiu de garantir la seguretat de tots els catalans", conclou.

Considera que la intervenció de Garrido va incloure declaracions "amb contingut polític", les titlla de desafortunades i defensa que no correspon a un comandament policial realitzar aquest tipus de comentaris i que ha de respectar la presumpció d'innocència de processos judicials encara oberts o atribuir al cos que dirigeix competències que corresponen a la Generalitat de Catalunya i a la policia que depèn d'ella, segons la consellera.

"Exigim al Govern espanyol que emprengui les accions oportunes davant l'ofensa i el greuge ocasionats, així com el cessament immediat de l'actual responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya. Les seves manifestacions han estat tota una provocació, tenint en compte el moment especialment tibant que viu la relació entre Catalunya i Espanya, i a les portes de conèixer una sentència judicial que, ens temem, no farà més que incrementar el nivell de conflicte", conclou.