Budó envia una carta a Calvo i li reitera la petició d'una taula de diàleg sobre autodeterminació

Publicat 22/11/2019 18:39:04CET
La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó en el seu escó durant una sessió plenària del Parlament, a Barcelona /Catalunya (Espanya), 13 de novembre del 2019 (arxiu).
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 22 nov. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha enviat aquest divendres una carta a la vicepresidenta del Govern en funcions, Carmen Calvo, en què li reitera la petició d'establir una taula de diàleg amb l'executiu central on es pugui parlar del dret a l'autodeterminació i sobre la llibertat dels presos independentistes.

En la missiva, a la qual ha tingut accés Europa Press, manifesta que volen escoltar i ser escoltats "amb la voluntat sincera i franca d'arribar a acords que permetin avançar i on es pugui parlar de la llibertat dels presos polítics i exiliats, del reconeixement de l'autodeterminació i del progrés social i econòmic per tothom".

Així, reclama "valentia i altura democràtica" per afrontar aquesta qüestió i li adjunta el resultat de l'enquesta 'Percepció sobre el debat territorial a Espanya 2019' a tot l'estat que recull que el 68% dels espanyols aposta per solucionar el conflicte a Catalunya amb diàleg i negociació, tot i que la majoria --un 46,8%-- opta per que aquest diàleg sigui dins del marc de la Constitució, mentre que el 21,2% creu que ha de ser sense límits.

"Així ho hem defensat sempre des del Govern de la Generalitat, i ho continuarem fent malgrat la resposta que hem rebut en forma de rotundes negatives, atacs a la nostra llengua i cultura i la regressió dels drets fonamentals", exposa la consellera.

Segons Budó, l'enquesta també constata un cert grau d'insatisfacció amb el funcionament de la democràcia espanyola, tant a Catalunya --87,5%-- com a la resta d'Espanya --75-5%--, i ha cridat la classe política a prendre nota d'això.

També recull que hi ha "marge" per dur a terme un referèndum en concretar que un 71% dels catalans el reclamen com a via de solució del conflicte davant d'un 22% que no el volen, i que si fos legal i acordat, el 81% dels catalans i el 48% de la resta d'espanyols acceptarien el resultat.

Una altra de les qüestions que li exposa és la pèrdua de por de catalans i de la resta d'espanyols a debatre temes que abans es consideraven tabú, com "el dret a decidir dels ciutadans i el paper de la monarquia espanyola que, tot sigui dit, el 73% dels catalans i el 41% dels espanyols suspenen".

Per Budó, l'encaix i la relació entre Catalunya i la resta d'Espanya és una qüestió de debat i preocupació per molts ciutadans, que "traspassa les fronteres de l'Estat i que també preocupa la resta d'institucions europees".

"És un conflicte que durant els darrers anys s'ha judicialitzat d'una manera exponencial i que ha comportat l'existència de presos polítics i d'exiliats, la persecució de les idees i dels moviments socials i la regressió de drets fonamentals", afegeix.

A més, avisa que les tensions s'han agreujat després de les "duríssimes" penes de presó als líders independentistes catalans per part del Tribunal Suprem (TS), cosa que considera que s'ha evidenciat en els resultats de les diferents convocatòries electorals dels darrers dos anys.