Buch nega una "complicitat" entre els Mossos i Desokupa en els desnonaments

Publicat 6/2/2019 12:12:48CET
Activistes del Sindicat del Barri del Poble Sec davant del Parlament
EUROPA PRESS

La CUP acusa la policia catalana de col·laborar amb la "màfia" per facilitar desnonaments

BARCELONA, 6 febr. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha negat aquest dimecres que hi hagi una "complicitat" entre els Mossos d'Esquadra i l'empresa Desokupa en els desnonaments a Catalunya, perquè assegura que el paper de la policia catalana en els desnonaments és acompanyar la comitiva judicial per garantir la seva seguretat.

Ho ha dit durant la sessió de control al Govern en el ple del Parlament, després de les preguntes de la diputada de la CUP Maria Sirvent, que ha acusat els Mossos de col·laborar amb Desokupa en un desnonament "il·legal" al barri del Poble Sec de Barcelona el 15 de gener.

Ha afirmat que aquell dia una desena de "pinxos" de Desokupa van anar a desnonar diverses persones d'un edifici del Poble Sec i que, segons ella, els Mossos van entrar per la força als domicilis i sense ordre judicial per ajudar l'empresa.

Per aquest motiu, considera que hi ha una "absoluta complicitat entre la màfia i la Policia, que humiliava, agredia i deixava al carrer" els veïns, i ha preguntat a Buch què farà per aturar aquesta col·laboració.

Buch ha contestat que "la Policia no té la capacitat de desnonar ningú en aquest país, qui decideix desnonar una família és un jutge", per la qual cosa ha qualificat de falses les acusacions de Sirvent.

Ha insistit que els Mossos sempre actuen sota instàncies judicials i que quan són requerits per actuar ho fan per garantir la seguretat de les persones que actuen en el desnonament, ja sigui l'empresa Desokupa o agents judicials.

"No apunti més als Mossos, fan la feina per la qual són requerits a instàncies judicials. Els Mossos no desnonen", ha sentenciat.

SINDICAT DEL BARRI

Una desena de persones del Sindicat del Barri del Poble Sec, juntament amb la regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona Maria Rovira, s'han concentrat davant del Parlament per protestar contra el desnonament del 15 de gener, que consideren que va ser il·legal.

La portaveu de l'entitat ha alertat que aquell dia Desokupa va desallotjar deu joves "mitjançant les seves típiques pràctiques d'intimidació, extorsió i agressió tant física com psicològica", i ha recriminat que els Mossos escortessin les persones que duien a terme el desnonament, en comptes de frenar-les.

Ha exigit la il·legalització d'empreses com Desokupa, "que són grups de pinxos, persones especialitzades en la violència i moltes d'elles vinculades amb grups d'extrema dreta".

"Denunciem que en aquest país segueixin actuant de manera impune i utilitzant la Justícia. Utilitzant la força, la violència, l'extorsió i la intimidació en benefici d'uns propietaris que, en comptes d'intentar expulsar els habitants mitjançant un procés judicial, ho fan mitjançant la força", ha criticat.

També ha exigit que s'investigui l'operatiu dels Mossos d'aquest desnonament i que en destitueixi el responsable, perquè "va ser extrajudicial i va donar suport a l'actuació il·legal de Desokupa".