Publicat 19/10/2019 15:24:20 +02:00CET

Buch: els disturbis són de persones "antisistema, molt violentes i molt organitzades"

Un manifestant al costat d'unes lletres pintades que diuen 'Fuck Police' durant els disturbis a la Plaça d'Urquinaona.
David Zorrakino - Europa Press

Explicarà al Parlament l'actuació policial quan es tanqui el dispositiu

BARCELONA, 19 oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha dit aquest dissabte que el perfil de les persones que protagonitzen els disturbis d'aquesta setmana arran de la sentència de l'1-O és "de persones antisistema, molt violentes i molt organitzades".

En roda de premsa després de reunir-se el gabinet de coordinació de cossos policials davant aquests altercats (Cecor) al costat del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha dit que no tindrà inconvenient en comparèixer al Parlament a petició pròpia per explicar el dispositiu, un cop es tanqui, no abans.

I ha instat al fet que sigui pacífica la concentració convocada aquest mateix dissabte per les 18 hores a la plaça Urquinaona de Barcelona: "Una crida al fet que es faci de forma cívica, pacífica i democràtica, radicalment".

"Demanem que, en cas que es produeixin incidents, les persones marxin per facilitar les tasques policials", ha dit.

També ha demanat responsabilitat a tots els partits i tots els candidats, perquè "no és el moment de fer electoralisme".

REUNIÓ AMB MARLASKA

Buch s'ha referit a la seva reunió d'aquest dissabte amb Marlaska, i ha explicar que ha estat breu i sobretot per contrastar dades de l'operatiu policial coordinat; i no ha descartat una segona reunió a la tarda.

En preguntar-se-li per les crítiques a l'actuació policial, ha respost que els Mossos sempre han fet "autocrítica permanent de les seves actuacions" per millorar cada dia, però ha reiterat tota la seva confiança en el cos i en el seu nivell d'autoexigencia i autocrítica: assegura que ara mantenen aquest nivell.

També afirma que els Mossos actuen amb "congruència, oportunitat i proporcionalitat, que és l'obligació que té qualsevol policia democràtica abans d'actuar".

Sobre l'actuació de la Policia Nacional, ha respost que ara correspon coordinar una defensa davant grups de violència organitzada amb els cossos als quals correspon actuar amb les seves competències respectives.

"CONFIO EN ELS RESPONSABLES DEL DISPOSITIU"

"Confio en els responsables del dispositiu, que és un dispositiu coordinat", ha reiterat en preguntar-se-li de nou per l'actuació policial.

Buch ha contrastat l'actitud dels violents amb la gran manifestació pacífica de divendres a la tarda en què van confluir les columnes arribades de tota Catalunya a Barcelona.