Publicat 24/10/2015 10:36:52 +02:00CET

Buch es dóna un any perquè ACM i FMC tinguin "una sola veu" i és optimista

El presidente de la ACM, Miquel Buch.
EUROPA PRESS

L'entesa podria ser des d'una fusió completa a crear un tercer ens que els coordini

BARCELONA, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, s'ha fixat un termini d'entre "10 i 12 mesos" per negociar amb la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) una fórmula perquè les dues entitats municipalistes catalanes tinguin "una sola veu".

En les seves recents assemblees, les dues associacions han aprovat un document per iniciar les negociacions, i en una entrevista d'Europa Press, Buch ha advocat per començar un debat "tranquil, apassionat i íntim" sobre el seu futur en comú.

Buch ha argumentat que a Catalunya s'estan replantejant moltes coses socialment, políticament, administrativament i institucionalment i ha conclòs: "Per què no ens podem replantejar una única veu en el municipalisme?".

El també alcalde de Premià (Barcelona) ha precisat que l'ACM no planteja un model tancat de la manera com hauria de ser l'acord: podria ser des d'una fusió completa entre les dues entitats o crear un tercer ens "que representi les dues".

L'ACM, dirigida històricament per alcaldes de CDC, s'ha pronunciat a favor del procés sobiranista, i l'FMC, dirigida tradicionalment per alcaldes del PSC, s'han mantingut al marge, però per a Buch això no ha de ser un problema.

L'ACM es va manifestar al costat del president Artur Mas el dia que va declarar davant la justícia pel 9N perquè una majoria dels seus alcaldes així ho van voler, ha argumentat Buch, i assegura que això no ha d'afectar la negociació amb l'FMC perquè el sobiranisme no és "el motiu" que justifica una fusió.

Buch és partidari de la independència de Catalunya, però assegura que això no influeix en un eventual acord amb l'FMC: "Si al final democràticament decidim no ser un Estat i el municipalisme té una sola veu, també estarà bé".

ASSEMBLEES AMB EFEMÈRIDE

Buch ha relatat que les quatre últimes assemblees que ha celebrat l'ACM han coincidit amb importants efemèrides: en una va renunciar el papa; en una altra va dimitir el president del FC Barcelona; una altra va ser la coronació del rei Felip i l'última va coincidir amb la declaració de Mas pel 9N.

"La pròxima assemblea que muntem segurament serà quan celebrem la independència de Catalunya", ha ironitzat Buch, convençut que la cinquena efemèride pot ser la culminació del procés sobiranista que defensa.

SOBIRANISME UNIT

Miquel Buch s'ha mostrat partidari que CDC i ERC es tornin a presentar unides a les eleccions generals del 20 de desembre, ja que ha considerat que la fórmula va demostrar ser un èxit a les catalanes i ara s'ha de "saber traslladar la voluntat de la majoria de catalans a Madrid".

"La il·lusió que generem en la ciutadania, veure els mítings de Girona i Maria Cristina --actes multitudinaris--, veure tantes places plenes...cosa que suma més que no resta", ha conclòs.