Publicat 15/7/2019 17:13:07 +02:00CET

Buch compareix aquest dimarts davant el TSJC per presumpta desobediència en cedir locals l'1-O

El conseller d'Interior, Miquel Buch
DAVID ZORRAKINO - EUROPA PRESS

Torra i els consellers l'acompanyaran fins al Palau de Justícia

BARCELONA, 15 jul. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Interior de la Generalitat, Miquel Buch, compareixerà aquest dimarts com a investigat per presumpta desobediència per segona vegada davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), i en aquesta ocasió haurà de respondre sobre si va cedir locals municipals per l'1-O quan era alcalde de Premià de Mar (Barcelona).

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la resta de membres del seu Govern abrigallaran Buch en arribar al Palau de Justícia, edifici on se situa el TSJC, i l'acompanyaran a les 9.30 hores en un recorregut des de la confluència del passeig Lluís Companys amb Pujades.

Buch està citat a les 10 hores arran de la causa contra ell per una querella de la Fiscalia Superior de Catalunya per presumpta prevaricació i desobediència, per la qual ja va declarar al novembre per presumpta desobediència greu al costat de l'exalcaldessa de Vilanova i la Geltrú (Barcelona) Neus Lloveras.

Precisament, el TSJC va arxivar a finals de gener la causa contra Buch i Lloveras --que lideraven l'ACM i l'AMI, respectivament-- pel seu suport a l'1-O, en considerar que van actuar en l'exercici "de funcions no institucionals i eminentment polítiques", i la Fiscalia va recórrer aquesta decisió.

En el seu recurs d'apel·lació, la Fiscalia va apuntar al fet que el TSJC no s'havia pronunciat sobre les diligències que va obrir la Fiscalia de l'Àrea de Mataró-Arenys de Mar contra Buch perquè, en la seva condició d'alcalde, presumptament va signar el decret de 7 de setembre de 2017 en suport a l'1-O i "hauria ofert locals que poguessin ser utilitzats com a centres de votació durant la jornada del referèndum".

En un auto, el TSJC va admetre que en l'auto d'arxiu no havia fet "cap pronunciament sobre aquests últims fets" ni tampoc va practicar cap diligència per a la seva verificació.

Per això, es va reobrir la causa "únicament i en aquest moment" per pronunciar-se sobre la cessió de locals com a alcalde de Premià, i no com a president de l'ACM, precisava l'auto del TSJC.

ARXIVAMENT DE LA CAUSA

El magistrat instructor Jordi Seguí va arxivar la causa contra Buch i Lloveras per les seves actuacions al capdavant de l'ACM i l'AMI, respectivament, en considerar que els comportaments als quals feia referència la denúncia de la Fiscalia Superior de Catalunya, que va presentar una querella per desobediència, prevaricació i malversació al setembre de 2017, "no van suposar la comissió de cap delicte".

En el seu auto, recollit per Europa Press, el magistrat considerava que en enviar un correu electrònic als associats de l'AMI i l'ACM amb cartells encoratjant a anar a votar l'1-O i votar 'sí', van actuar "en l'exercici de funcions no institucionals i eminentment polítiques" ja que no ho van fer en la seva condició d'alcaldes.

Buch i Lloveras van declarar davant el TSJC com a investigats el 6 de novembre i van defensar que no van desobeir el Tribunal Constitucional i que només van fer recomanacions i mai van donar ordres als alcaldes, i l'exalcalde de Premià de Mar va valorar davant els mitjans: "Estem convençuts del que vam fer i que no vam cometre cap delicte".