El BSC preveu rebre a l'octubre els primers components del supercomputador Marenostrum 5

Publicat 1/1/2020 11:22:20CET
Supercomputador Marenostrum
BSC-CNS - Archivo

Tindrà una plataforma experimental per provar xips europeus

BARCELONA, 1 gen. (EUROPA PRESS) -

El Barcelona Supercomputing Center-Centro Nacional de Supercomputación (BSC-CNS) preveu acabar al febrer les obres del nou edifici per allotjar el Marenostrum 5, i rebre a l'octubre els primers components del nou supercomputador.

A un any de la seva posada en marxa, el 31 de desembre de 2020, el director associat del BSC, Josep Maria Martorell, ha explicat a Europa Press que tot està concursat i en marxa, després que a mitjan desembre s'aprovés obrir el concurs de la subestació elèctrica per proveir el supercomputador.

Martorell ha dit que l'edifici nou --darrere de la Torre Girona-- estarà llest al febrer, mentre que l'espai que allotjarà el superordinador --el site-- s'acabarà durant el segon semestre de 2020, i la subestació elèctrica, a la fi de 2020.

Quant al supercomputador, ha remarcat que la Comissió Europea acaba d'obrir-ne el concurs, que és un procés llarg que acabarà al voltant de juliol, per la qual cosa, si es resol en aquest mes, "cap a octubre podrien arribar els primers components" del Marenostrum 5.

Ha explicat que, igual que el Marenostrum 4, el nou superordinador serà un sistema compost amb màquines de diferents arquitectures computacionals, per la qual cosa es començarà a construir enguany i anirà rebent components fins el 2025.

La inversió del Marenostrum 5 és d'uns 220 milions d'euros, dels quals 110 els aporta la Unió Europea i l'altra meitat l'Estat, la Generalitat i altres països que van recolzar la seva candidatura --Portugal, Turquia i Croàcia--, dels quals 150 és a la compra de la màquina i 70 a fer-la operar fins a 2025.

INICIATIVA EUROPEA

Josep Maria Martorell ha explicat que el Marenostrum 5 és un dels tres computadors pre-exascala, al costat del finlandès i l'italià, dins de la iniciativa europea EuroHPC que pretén tenir superordenadores competitius i promoure el desenvolupament de tecnologia de computació europea.

Aquesta iniciativa europea destina 800 milions d'euros en el període 2019-2020, una quantitat que Martorell considera "un marc pressupostari adequat" i de la magnitud de competidors com els Estats Units i la Xina.

Segons Martorell, Europa "ha perdut el tren" en els últims temps en la producció de tecnologia de computació pròpia, que no és infinitament rellevant per a supercomputadores però sí té conseqüències per a la seguretat i la indústria, i que amb aquesta iniciativa vol recuperar terreny per garantir la sobirania tecnològica.

PLATAFORMA EXPERIMENTAL

A diferència dels altres dos superordinadors, el de Barcelona tindrà a més una plataforma experimental, Marenostrum Experimental Exascale Plattform (MEEP), amb una dotació de 10 milions d'euros, perquè investigadors i empreses europees puguin testar xips.

Martorell ha afegit que ha estat "molt important" ser els únics dels tres supercomputadors amb aquesta plataforma, que permetrà provar en un entorn real els xips produïts a Europa.

El projecte s'inicia enguany i durarà tres anys, per la qual cosa Martorell confia que el 2022 es podrà "provar massivament" tecnologia europea.

"Si hem fet bé la feina, en el Marenostrum 6 una part de la tecnologia estaria desenvolupada a Europa", no com passa fins ara, ha dit.

Contador