Publicat 11/09/2014 12:59

Brussel·les situa Espanya entre els països de la UE que estan recuperant competitivitat industrial

Sede de la Comisión Europea en Bruselas.
EUROPA PRESS

És l'Estat membre que més ocupació ha destruït en la indústria durant la crisi

BRUSSEL·LES, 11 set. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha situat aquest dijous Espanya entre els països de la UE que estan recuperant competitivitat industrial, tot i que el seu rendiment en aquest camp encara és "modest", pel que ha demanat al Govern de Mariano Rajoy que apliqui les reformes ja aprovades, en particular la llei d'unitat de mercat i la d'emprenedors.

En el seu informe anual sobre competitivitat industrial, Brussel·les destaca a més que Espanya és l'Estat membre que més ocupació ha destruït en la indústria durant la crisi (al voltant de 650.000 llocs de treball entre 2007 i 2012), per davant d'Itàlia (525.000), França (375.000) o El Regne Unit (325.000). Alemanya és l'únic país de la UE que va aconseguir crear llocs de treball en la indústria durant la crisi.

De fet, Alemanya figura --juntament amb Holanda, Dinamarca i Irlanda-- en el grup de països de competitivitat elevada i que segueix millorant. En el segon grup Brussel·les situa els Estats amb alta competitivitat, però que s'ha estancat o es troba en declivi. Es tracta de Bèlgica, El Regne Unit, Àustria, França, Itàlia, Luxemburg, Suècia i Finlàndia.

El tercer grup és el de països de competitivitat modesta però que millora. Espanya comparteix aquest grup amb Estònia, Lituània, Letònia, República Txeca, Hongria, Polònia, Portugal, Romania, Eslovàquia i Grècia. Finalment, els països amb pitjor competitivitat industrial de la UE són Eslovènia, Bulgària, Croàcia, Malta i Xipre.

"Des del principi de la crisi, Espanya ha realitzat progressos considerables a l'hora de recuperar pèrdues passades en la seva competitivitat en matèria de costos i preus", apunta l'informe de Brussel·les, que tot i això ressalta que "part d'aquest ajust s'ha produït a causa de factors cíclics, en particular la forta caiguda d'ocupació". La millora de la competitivitat s'ha traduït en un augment de les exportacions, que en part té caràcter estructural.

"L'aplicació d'un gran nombre de reformes estructurals està millorant les condicions per a les empreses i el funcionament dels mercats. Les mesures adoptades, particularment la llei d'unitat de mercat i la llei d'emprenedors, tenen el potencial de millorar l'entorn empresarial espanyol", prossegueix l'estudi, que es fa ressò a més de les reformes al sector públic per simplificar els procediments administratius.

Tot i això, l'executiu comunitari assegura que "malgrat els progressos aconseguits, l'economia segueix sent vulnerable, a causa de la gran quantitat de desequilibris acumulats". Per aquesta raó reclama al Govern "eliminar obstacles a la competència en els mercats de productes i serveis i les barreres al creixement de les empreses".

"Espanya hauria també de fomentar un entorn més favorable a la innovació per facilitar la transició a una economia basada en el coneixement", apunta l'informe.

PERSISTEIXEN RETARDS EN PAGAMENT A PROVEÏDORS

La Comissió alerta també que "les condicions de finançament dels bancs segueixen i han estat estrictes, en particular per a les pimes, obstaculitzant així el creixement d'empreses viables i companyies innovadores".

A més, "els problemes de liquiditat de les empreses continuen veient-se empitjorats pels llargs retards a l'hora de rebre els pagaments, en particular del sector públic". Espanya segueix sent un dels països de la UE on hi ha més retards en el pagament a proveïdors, que estan molt per sobre de la mitjana comunitària, d'acord amb l'informe.

Brussel·les creu que Espanya té un marc adequat de lluita contra la corrupció i que la seva aplicació està mostrant "bons resultats" a l'hora d'investigar pràctiques corruptes. "Tot i això, la corrupció política i les carències en els sistemes de control són particularment desafiadors, en particular en la despesa pública regional i local i en els mecanismes d'auditoria", avisa l'informe




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés