Brussel·les retalla les seves previsions de creixement per a Espanya i augmenta el dèficit del 2019 al 2,1%


EUROPA PRESS
Actualitzat 8/11/2018 11:21:32 CET

Dubta dels ingressos dels nous impostos del Govern espanyol i de l'impacte de l'augment del SMI

BRUSSEL·LES, 8 Nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha rebaixat dues dècimes la seva previsió de creixement econòmic per a Espanya tant aquest any com el següent (al 2,6% i 2,2%, respectivament) i ha augmentat el dèficit públic previst per al 2019, fins al 2,1% del PIB, tres dècimes per sobre de l'objectiu del Govern socialista i vuit pel que fa a l'objectiu pactat amb la UE.

Brussel·les creu, no obstant això, que Espanya tancarà aquest any amb un desviament de les administracions públiques equivalent al 2,7% del PIB, en línia amb les estimacions de l'Executiu de Pedro Sánchez, encara que és un percentatge també cinc punts superior a l'objectiu pactat amb les autoritats europees (del 2,2%) pel Govern del PP.

L'anàlisi sobre Espanya, inclòs en les anomenades 'previsions de tardor', té en compte el pla pressupostari enviat pel Govern espanyol. No obstant això, l'Executiu comunitari mostra els seus dubtes sobre les previsions d'ingressos dels nous impostos plantejats, la taxa digital i el gravamen a les transaccions financeres, i sobre l'impacte fiscal de la pujada del salari mínim interprofessional (SMI).

"Ara, en el seu cinquè any d'expansió, l'economia espanyola ha començat a mostrar senyals d'una suau desacceleració en la primera meitat de l'any", comença el capítol dedicat a Espanya, en el qual també assegura que el ritme registrat en el primer semestre es mantindrà estable durant la segona meitat de l'any gràcies a les mesures incloses en els PGE del 2018, que defensaran un consum privat que, en cas contrari, es moderaria.

Aquesta desacceleració s'explica, segons l'Executiu comunitari, precisament per la ralentització del consum privat. En tot cas, l'informe subratlla que la "sòlida" expansió de l'ocupació i el creixement "accelerat" dels salaris "haurien de seguir reforçant l'augment de la renda disponible".

INCERTESA PELS NOUS IMPOSTOS

En relació al comportament del dèficit públic, l'Executiu comunitari ressalta que es ralentirà el ritme de reducció, fins al 2,7% aquest any, per mesures incloses en els PGE d'aquest any, com la pujada de les pensions, l'augment de la paga dels funcionaris i, en menor mesura, la baixada de l'IRPF a les rendes més baixes.

Pel que fa al 2019, Brussel·les calcula que el dèficit es reduirà fins al 2,1% del PIB gràcies al "ferm" creixement econòmic i a l'impacte net de les mesures incloses en l'esborrany pressupostari del Govern de l'Estat per a l'any vinent .

Però la Comissió Europea mostra els seus dubtes pel que fa a les estimacions d'ingressos de nous impostos, entre els quals cita la taxa digital i l'impost sobre les transaccions financeres, i dels efectes de l'augment del salari mínim. "Hi ha incertesa sobre el rendiment d'alguns dels nous impostos, així com sobre l'impacte fiscal de l'increment planejat del salari mínim", adverteix Brussel·les.

A més, l'informe recorda que algunes mesures de despesa no han estat "totalment executades" i que la sentència del Tribunal Suprem sobre la gestió d'Aigües Ter Llobregat (ATLL) pot tenir un impacte sobre les previsions del dèficit públic.

L'AUGMENT DEL SMI CONTRIBUEIX A RALENTIR LA CREACIÓ D'OCUPACIÓ

La Comissió Europea també afirma que la creació d'ocupació es ralentirà com a conseqüència de la desacceleració de la demanda final i per l'efecte "amortidor" de l'increment del salari mínim. Així i tot, remarca Brussel·les, l'atur seguirà caient per arribar el 2020 al 13,4%, el nivell més baix des del 2008.

El creixement dels salaris, per la seva banda, assolirà un repunt el 2019, també per l'impacte de la pujada del SMI, per després moderar-se. Seguirà creixent, no obstant això, per sobre de la inflació el 2020.

Aquest indicador es moderarà també a partir d'aquest any, després d'haver registrat un creixement del 2% el 2017, malgrat l'augment "gradual" de la inflació subjacent, que arribarà a l'1,7% el 2020.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.