Actualitzat 30/09/2020 13:57

Brussel·les "respecta plenament" les decisions judicials sobre l'independentisme

El comissari de Justícia de la Unió Europea (UE), Didier Reynders
Bernd von Jutrczenka/dpa - Archivo

BRUSSELLES 30 set. (EUROPA PRESS) -

El comissari de Justícia, Didier Reynders, ha reiterat que la Comissió Europea "respecta plenament" l'ordre constitucional a Espanya i les decisions dels tribunals, per explicar que la causa contra els líders del procés no s'ha avaluat en l'informe sobre l'estat de dret dels Vint-i-set que Brusselles ha publicat aquest dimecres.

"És un afer domstic per a Espanya, que s'ha de resoldre a través del seu ordre constitucional, i la Comissió Europea respecta plenament l'ordre constitucional espanyol, també les decisions dels seus tribunals", ha resolt Reynders en una roda de premsa a Brusselles, quan li han preguntat per l'absncia de referncies a Catalunya en l'informe.

L'executiu comunitari ha publicat el primer informe sobre la situació de l'estat de dret als estats membres, una eina amb la qual pretén diagnosticar de manera preco els problemes "sistmics" que pot afrontar cada país per així posar en funcionament un dileg per resoldre'ls.

En el cas d'Espanya, el document esmenta com els principals reptes el retard que pateixen els processos judicials i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). A més, es fa ress de les crítiques i la "discussió" sobre la independncia del ministeri fiscal, tenint en compte que el fiscal general el nomena el Govern central.

No obstant aix, no inclou una valoració general de l'estat de dret a Espanya, sinó que es limita a plantejar observacions sobre el funcionament del sistema judicial, la legislació i les prctiques anticorrupció i el pluralisme meditic, en molts casos recollit en informes previs del Consell d'Europa, que és una institució aliena a la UE.

Tampoc no emet cap valoració sobre la declaració de l'estat d'alarma amb motiu de la pandmia del coronavirus i es limita a constatar que el Congrés dels Diputats va autoritzar sis prrrogues i que el Tribunal Constitucional pot controlar si l'executiu s'excedeix en la seva definició d'emergncia i en les mesures que adopta.