Brussel·les rebaixa una dècima la seva previsió de creixement per Espanya l'any 2018, fins al 2,8%

Diners, euros
Europa Press - Archivo
Publicat 12/7/2018 11:22:04CET

BRUSSEL·LES, 12 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha rebaixat una dècima la seva previsió de creixement per l'economia espanyola l'any 2018, fins al 2,8% davant del 2,9% que calculava durant maig, mentre que ha mantingut al 2,4% l'expansió esperada l'any 2019, segons consta en les noves estimacions que ha presentat aquest dijous.

Les principals raons que exposa Brussel·les per explicar aquesta retallada són l'entorn global "menys favorable", que resulta en una contribució inferior de les exportacions al creixement, i un creixement del preu del petroli superior a l'esperat.

La presentació d'aquestes noves previsions macroeconòmiques de l'Executiu comunitari --que únicament inclouen noves estimacions sobre creixement i no donen xifres actualitzades sobre dèficit públic-- coincideix amb la visita a Brussel·les de la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, que aquesta tarda participarà en la reunió de ministres de Finances de l'eurozona (Eurogrup).

El document de Brussel·les sobre Espanya subratlla que l'economia espanyola ha mostrat "pocs senyals de ralentització" durant aquest any, amb un creixement del 0,7% en el primer trimestre i una estimació "similar" pel segon gràcies a indicadors com les dades d'ocupació. La Comissió Europea creu que el consum i la inversió en construcció "seguiran sent els components més dinàmics de la demanda".

No obstant això, l'informe adverteix que el fet que la pujada del preu del petroli sigui "superior a l'esperat" durant la primavera pot tenir un "impacte negatiu" en la demanda domèstica del 2019 i, en menor mesura, l'any 2019.

Un altre aspecte negatiu que cita el document és l'entorn internacional "menys favorable", que "hauria de resultar en una contribució lleument inferior" de les exportacions netes al creixement econòmic.

En el costat positiu, Brussel·les espera que les mesures expansionistes incloses al Pressupost General de l'Estat d'aquest any aporti un "impuls addicional" al creixement d'aquest any, especialment a través del consum privat. També considera que la despesa dels consumidors "hauria de beneficiar-se d'un creixement dels salaris superior al previst i d'una creació d'ocupació dinàmica".

"L'efecte net d'aquests factors de compensació sobre el creixement del PIB real són lleument negatius pel 2018, fet que condueix a una revisió a la baixa d'una dècima, fins al 2,8%. Pel 2019, l'efecte net és generalment neutral i la previsió es manté al 2,4%", conclou la Comissió Europea.

Pel que fa a l'evolució dels preus, Brussel·les estima que aconseguirà una picossada en el tercer trimestre de l'any i després es "moderarà" fins a aconseguir una mitjana anual l'any 2018 del 1,8% i del 1,6% l'any 2019.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.