Publicat 02/06/2021 13:35

Brusselles proposa que el 2022 sigui l'últim any sense límits en el dficit i deute públics

Archivo - Arxiu - El comissari d'Economia, Paolo Gentiloni.
Zucchi Enzo/EU Council/dpa - Archivo

BRUSSELLES, 2 juny (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha proposat aquest dimecres que les regles que limiten el dficit i el deute públics dels estats membres continun suspeses el 2022 per que es tornin a reactivar el 2023, un cop les economies europees hagin recuperat el nivell de PIB anterior a la crisi de la covid-19.

L'executiu comunitari fa oficial d'aquesta manera un plantejament que ja havia avanat el vicepresident econmic Valdis Dombrovskis després de la reunió de ministres d'Economia i Finances de la UE (Ecofin) a Lisboa fa dues setmanes.

En concret, el que proposa Brusselles és que la clusula d'excepció del Pacte d'Estabilitat i Creixement, activada el mar del 2020, continu vigent fins que acabi l'any vinent. Aix suposa que els límits del 3% i del 60% del PIB per al dficit i el deute, respectivament, continun congelats.

"El manteniment de la clusula d'excepció el 2022 i l'esperada desactivació a partir del 2023 és important per a la planificació dels estats membres i les expectatives dels inversors", ha explicat en una roda de premsa el comissari d'Economia, Paolo Gentiloni, que ha confiat que les capitals donin el vistiplau a aquest enfocament.

L'objectiu de la decisió és que els governs del bloc mantinguin els estímuls econmics que van desplegar des del comenament de la crisi per reactivar la seva economia i sortir de la crisi que ha provocat la pandmia.

A més a més, al suport nacional s'hi sumaran a partir d'aquest estiu els primers ajuts procedents del fons de recuperació de la UE, dels quals s'espera que aportin un "impuls fiscal important" els prxims anys.

En aquest context, la Comissió Europea ha vist "lgic" no adoptar la decisió d'obrir procediments per dficit i deute excessius als pasos aquest any a causa de la "incertesa" que encara existeix i la necessitat de continuar mantenint el suport a l'economia.

Segons l'anlisi de les autoritats comunitries, tan sols Bulgria, Dinamarca i Sucia tenen un dficit inferior al 3% i l'últim seria l'únic soci que compleix el criteri relatiu al deute.

En tot cas, la UE té pendent un debat sobre el futur i possible modificació de les regles del Pacte d'Estabilitat i Creixement. L'executiu comunitari té previst publicar les seves idees sobre aquesta qüestió a final d'any per impulsar-ne el debat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés