Actualitzat 6/5/2020 11:49:24 +00:00 CET

Brussel·les preveu un caiguda del PIB d'Espanya del 9,4% aquest any

Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

El dèficit públic ascendirà al 10,1% i el deute arribarà al 115,6% abans que l'activitat reboti el 2021

BRUSSEL·LES, 6 maig (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea calcula que l'economia espanyola caurà un 9,4% i que el dèficit públic arribarà al 10,1% aquest any a causa de les "estrictes" mesures de confinament que s'han adoptat per contenir el coronavirus, mentre que la taxa d'atur pujarà fins al 18,9% i el deute se situarà en el 115,6% del PIB.

Brussel·les també preveu que l'economia començarà una fase de recuperació amb un rebot del PIB del 7% i una retallada del dèficit de les administracions públiques fins al 6,7% a tancament del 2021. L'atur i el deute públic, de la seva banda, es reduiran fins al 17% i el 113,7% respectivament.

Aquest és el quadre macroeconòmic que l'executiu comunitari estima per a Espanya en l'actualització de les previsions econòmiques del bloc, en les quals preveu que totes les economies de la UE es contrauran aquest any per les mesures que s'han decretat per contenir la malaltia.

En aquest sentit, les xifres són semblants a les que preveia el Govern espanyol, que en el programa d'estabilitat que va remetre a Brussel·les recull una contracció del PIB del 9,2% aquest any i una expansió del 6,8% de cara a l'any 2021.

Segons les estimacions de la Comissió Europea, només Grècia (-9,7%) i Itàlia (-9,5%) patiran caigudes del PIB més acusades que les d'Espanya, tot i que la malaltia també afectarà amb força l'economia francesa, que registrarà aquest any un descens del 8,2%. L'alemanya serà la que tindrà un comportament menys negatiu entre les grans economies de l'euro, tot i que el seu PIB baixarà un 6,5% aquest any.

En el cas d'Espanya, la Comissió Europea assenyala que les "estrictes" mesures de confinament resultaran en una contracció "sense precedents" de l'activitat econòmica, que només rebotarà "amb força" quan s'aixequin les restriccions. Malgrat tot, els serveis comunitaris assenyalen que la recuperació serà "desigual" entre els diferents sectors.

el més llegit

 1. 1

  Unes 300 persones fan una cadena humana a Tarragona per denunciar que les mesures sanitàries a l'aula són "insuficients"

 2. 2

  Un treballador de Saint-Gobain: "Tenim poques esperances d'arribar a un acord, l'empresa ens està enganyant i humiliant"

 3. 3

  Un operatiu policial als barris de Rocafonda, El Palau i Cerdanyola de Mataró finalitza amb 81 persones identificades

 4. 4

  Una embarcació ecològica recorre de Portbou a Blanes per recollir microplàstics al mar

 5. 5

  Instal·len a Mataró una llamborda en record de l'exministre anarquista Joan Peiró davant de l'última casa on va viure