Publicat 19/07/2021 21:53

Brussel·les presentarà aquest dimarts la seva segona avaluació de l'Estat de dret a cada país de la UE

Archivo - Arxivo - Banderes de la UE
GUILLAUME PERIGOIS/UIMP - Archivo

   BRUSSELLES, 19 jul. (EUROPA PRESS) -

   La Comissió Europea presentar aquest dimarts la seva segona avaluació de l'Estat de dret als pasos de la Unió Europea, en un moment en qu cal esperar senyals de preocupació per la situació a Hongria i Polnia, contra els quals Brusselles ha iniciat diversos expedients per posar en risc la independncia dels seus jutges, per també una nova trucada a Espanya per desbloquejar la renovació del CGPJ.

   Es tracta de la segona edició d'un informe anual que Brusselles va decidir engegar per comptar amb una eina més en la protecció de l'Estat de dret que permetés diagnosticar i actuar amb antelació davant riscos greus per a la democrcia i els drets fonamentals en la UE.

   La vicepresidenta de l'Executiu comunitari, Vera Jourova, i el comissari de Justícia, Didier Reynders, presentaran els detalls del document en una roda de premsa al final del Collegi de Comissaris excepcionalment avanat al dimarts.

   En el cas d'Espanya, l'informe de setembre de 2020 citava com desafiaments les demores dels processos judicials i la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), al mateix temps que es feia ress de les crítiques i la "discussió" sobre la independncia del Ministeri Fiscal, tenint en compte que el Fiscal General el nomena l'Executiu i que no hi ha obligació que les comunicacions entre tots dos siguin públiques.

   La urgncia per resoldre el bloqueig del CGPJ és alguna cosa que preocupa a Brusselles perqu no s'han donat canvis des de llavors i el comissari Reynders ha aprofitat els seus contactes tant amb el Govern com amb l'oposició per cridar un dileg que permeti renovar l'rgan dels jutges, missatges que ha llanat també en públic.

   L'Executiu comunitari insisteix en la necessitat de desbloquejar la situació per evitar que el CGPJ sigui percebut com a vulnerable a la politització i recalca que la renovació ha de donar-se seguint els estndards europeus, en referncia al fet que els vocals siguin triats pels seus parells com recomana el Consell d'Europa, organisme ali a la UE.

   En tot cas, l'anlisi que Brusselles revelar aquest dimarts posar el seu accent en situacions de risc greu per a l'Estat de dret, per exemple per prctiques cada vegada més freqüents en els 27 per interferir en la llibertat de premsa o per reformes controvertides per limitar la independncia dels jutges com ha ocorregut a Polnia i Hongria, pasos que mantenen un tibant pols amb la Comissió per les crítiques d'aquesta a la seva deriva autoritria i les reticncies d'aquests Governs a fer complir les sentncies del Tribunal de Justícia de la UE.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés