Publicat 26/8/2019 14:00:44 +02:00CET

Brussel·les obre la porta a donar ajuda financera a Bolsonaro per combatre els incendis de l'Amazones

BRUSSEL·LES, 26 ago. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea s'ha mostrat aquest dilluns disposada a estudiar la possibilitat de concedir una ajuda financera al Govern brasiler liderat per Jair Bolsonaro per combatre els incendis de l'Amazones, si ho sol·licita.

"Si es tracta de salvar l'Amazones i si aquesta assistència està prevista per salvar l'Amazones i els nostres boscos, evidentment la UE està llista per estudiar aquesta petició i oferir el que pugui oferir", ha afirmat la portaveu de l'executiu comunitari Mina Andreeva després de ser preguntada si l'assistència que porta diversos dies oferint Brussel·les al Brasil inclou fons comunitaris.

La portaveu ha assenyalat, en tot cas, que la Comissió no és qui ha de jutjar si el Brasil necessita o no ajuda per combatre els focs, però ha reiterat que està en contacte tant amb les autoritats brasileres com amb les bolivianes per "ajudar de qualsevol manera possible".

En aquest context, Brussel·les ha activat el sistema d'imatges per satèl·lit Copèrnic a petició d'un Estat membre i està proporcionant imatges de manera regular del Brasil i algunes regions del Perú, Bolívia i el Paraguai afectades pels incendis.

A més, la Comissió Europea ha fet seves les paraules pronunciades pel president del Consell europeu, Donald Tusk, aquest cap de setmana al G7 i ha advertit Bolsonaro que és "difícil" imaginar una ratificació "harmoniosa" de l'acord de lliure comerç amb Mercosur per part de la UE "si el Govern del Brasil permet la destrucció de l'Amazones".

Andreeva ha subratllat que aquest tractat comercial "és una manera d'ancorar el Brasil" en l'Acord de París, perquè inclou el "compromís vinculant" d'implementar aquest pacte mediambiental.

"No són només paraules posat que hi ha obligacions legals en un paper una vegada que l'acord entri en vigor", ha assegurat, per després afirmar que Brussel·les "vigilarà detingudament" el compliment d'aquests compromisos per part del Brasil.