Publicat 3/12/2019 13:46:08 +01:00CET

Brussel·les "no canvia" respecte a Catalunya amb el relleu de Von der Leyen i manté que és assumpte d'Espanya

Ursula von der Leyen durant una intervenció l'1 de desembre del 2019, Brusel·les, Bèlgica (Thierry Monasse/Contacte)
Thierry Monasse

BRUSSEL·LES, 3 des. (EUROPA PRESS) -

L'arribada de la conservadora alemanya Ursula von der Leyen al capdavant de la Comissió Europea per rellevar Jean-Claude Juncker "no canvia" la posició de l'executiu comunitari respecte a que el desafiament independentista a Catalunya és un assumpte "intern d'Espanya" que s'ha de resoldre dins dels límits de la seva Constitució.

"La nostra posició és ben coneguda i no ha canviat, és un assumpte intern d'Espanya que ha de ser resolt d'acord amb la seva ordre constitucional", ha declarat en una roda de premsa a Brussel·les el portaveu comunitari responsable de Justícia i Estat de dret, Christian Wigand.

D'aquesta manera, l'executiu comunitari resol la petició d'un grup d'eurodiputats que en una carta promoguda la setmana passada per l'eurodiputada d'ERC, Diana Riba, instava Von der Leyen a assumir el paper de "mediadora" entre el Govern espanyol i les autoritats catalanes per a una "solució política" a Catalunya.

La carta, signada per Riba --en nom de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i l'exconseller Toni Comín-- i un grup de 40 eurodiputats, tindrà una resposta formal de la Comissió, "com passa en tots els casos", ha explicat el portaveu.

Els eurodiputats reclamen en l'escrit la mediació internacional per pressionar Espanya perquè faci "els canvis necessaris en el sistema legislatiu" per atendre les demandes dels independentistes, a més de criticar la sentència del Tribunal Suprem contra els líders del procés i demanar que els condemnats siguin posats en llibertat.