Actualitzat 11/6/2020 15:00:20 +00:00 CET

Brussel·les insta a reobrir les fronteres interiors abans de dilluns i l'exterior l'1 de juliol

DELTA - Archivo

BRUSSEL·LES, 11 juny (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha demanat aquest dijous als estats membres que tornin a obrir les fronteres interiors del bloc abans del 15 de juny per tal de reobrir a l'exterior i permetre l'entrada de turistes de tercers països, on la situació epidemiològica està controlada, a partir de l'1 de juliol.

El consens entre els socis de la UE era reiniciar progressivament la reobertura de les fronteres dins de l'espai Schengen, de manera que funcionés amb normalitat la lliure circulació dins l'espai comú abans de passar a la segona fase i obrir el bloc a països tercers.

Brussel·les considera que la primera part d'aquesta relaxació de mesures ja funciona a la majoria d'estats membres, per la qual cosa demana als que encara no ho han fet que "aixequin les restriccions de lliure circulació i retirin els controls interiors dins de la UE abans del 15 de juny".

Aquest calendari pressiona el Govern de Pedro Sánchez, que va notificar a Brussel·les que el tancament de les fronteres espanyoles expira el 21 de juny, i que aquest termini es pot prorrogar i té planificat d'aixecar els controls l'1 de juliol.

La comissària d'Interior, Ylva Johansson, ha justificat que el control de la pandèmia és "cada vegada millor" als països de la UE, amb dades que "convergeixen" i mesures equivalents, i ha subratllat que el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) considera que tancar les fronteres dins de l'espai Schengen "no és ara per ara una mesura efectiva per controlar-la".