Publicat 24/11/2021 13:35

Brusselles insisteix a demanar a Espanya una política fiscal "prudent" pel deute públic

(E-D) El president del Govern central, Pedro Sánchez; la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econmics, Nadia Calviño; i la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, al Congrés dels Diputats
Eduardo Parra - Europa Press

BRUSSELLES, 24 nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha insistit aquest dimecres que Espanya ha de mantenir una política fiscal "prudent" a causa dels elevats nivells de dficit i deute públic que té amb l'objectiu de garantir la sostenibilitat de les finances públiques en el mitj termini.

És el missatge de Brusselles al Govern central després d'haver analitzat el pressupost per al 2022 que va enviar a la capital comunitria a mitjans d'octubre. Amb les regles fiscals encara suspeses, les autoritats comunitries no aproven o suspenen els esborranys pressupostaris dels pasos membres, com en exercicis passats, sinó que es limiten a analitzar els comptes i, si escau, a assenyalar-ne les deficincies.

"Ats el nivell de deute públic d'Espanya i els importants desafiaments per a la sostenibilitat en el mitj termini abans de la pandmia de covid-19, a l'hora d'adoptar mesures pressupostries de suport, és important mantenir una política fiscal prudent per garantir la sostenibilitat de les finances públiques a mitj termini", assenyala el text.

Sobre el pressupost espanyol, Brusselles valora que Espanya segueixi la seva recomanació, en ser part dels pasos més endeutats del bloc, d'impulsar la recuperació amb els ajuts del fons europeu anticrisi i, en menys mesura, a través de la inversió pública.

De fet, Espanya i Eslovquia seran els únics pasos de la UE que tindran l'any vinent una política fiscal restrictiva --és a dir, prioritzaran la contenció de la despesa pública--, mentre que la posició fiscal de la resta d'estats membres ser expansiva.

A més a més, l'executiu comunitari torna a incloure Espanya dins el grup de dotze pasos amb desequilibris macroeconmics, entre els quals cita, a més del dficit i el deute públics, un atur elevat, la posició exterior, el deute del sector empresarial i el risc d'acumulació d'actius txics en el sector bancari.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés