Publicat 19/5/2020 18:37:52 +02:00CET

Brussel·les diu que el pla de recuperació tindrà un "fort vincle" amb les reformes nacionals

El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis
Jennifer Jacquemart/European Com / DPA - Archivo

BRUSSEL·LES, 19

   El vicepresident econòmic de la Comissió Europea, Valdis Dombrovskis, ha insistit aquest dimarts que la major part dels diners del fons de recuperació tindrà un "fort vincle" amb el compromís dels governs d'adoptar reformes estructurals i inversions públiques que seran supervisades per les autoritats econòmiques en el marc del semestre europeu.

   El 80% del fons de reconstrucció que prepara Brussel·les estarà dirigit als Estats membres a través d'una eina per a "resiliència i la recuperació". Dombrovskis ha confirmat que l'èmfasi d'aquesta part estarà posat que els països es comprometin a adoptar reformes econòmiques que modernitzin les seves economies i alhora posin en ordre les finances nacionals.

   "Aquesta és exactament la idea de la Comissió en preparar la 'Facilitat per a la Resiliència i la Recuperació', que tingui un fort vincle amb les inversions i reformes", ha assenyalat en la roda de premsa posterior a la reunió telemàtica dels ministres de Finances de la Unió Europea.

   "La idea bàsica que tenim la intenció d'engegar serà similar a la que ja existeix en el cas de l'Instrument Pressupostari per a la Convergència i la Competitivitat (BICC). Efectivament, està vinculada a la supervisió de les mesures a través del semestre europeu", ha insistit, en referència a l'embrió de pressupost de l'eurozona acordat fa uns mesos.

   Aquesta eina, no obstant això, està pensada únicament per als països de l'eurozona. El pla de l'Executiu comunitari, per tant, és ampliar aquest abast en el nou instrument de recuperació perquè sigui aplicable a tots els Estats membres.

   El vicepresident econòmic de la Comissió ha preferit no pronunciar-se sobre les crítiques que la proposta de França i Alemanya ha suscitat en socis com Àustria, Dinamarca, Suècia o Països Baixos, que s'oposen al fet que aquest fons es basi en transferències i prefereixen els préstecs a retornar.

   Dombrovskis, en canvi, ha indicat que la iniciativa franco-alemanya és "un senyal positiu" que ajudarà Brussel·les a "construir un consens". "Tots els Estats membres estan d'acord en què ens enfrontem a una crisi important i hem d'enfrontar-nos a ella amb un esperit de solidaritat i de manera coordinada", ha destacat.

ESTUDIA COM AVANÇAR ELS DINERS A AQUEST ANY

   En aquesta línia, ha insistit que la proposta de Brussel·les contindrà tant transferències directes com a préstecs, així com que la grandària total del fons de reconstrucció serà "superior al bilió d'euros".

   En estar vinculat al Marc Financer Plurianual (MFF) per al període 2021-2027, el normal seria que no arribessin els fons als països fins al proper any. No obstant això, la Comissió està estudiant una forma tècnica i legal d'avançar part dels pagaments a aquest any.

   "Estem mirant opcions i possibilitats per veure si hi ha espai per avançar una mica d'aquest finançament ja en 2020", ha expressat el vicepresident econòmic de la Comissió.

   Un altre problema que tradicionalment té lloc en el primer any de cada MFF és que es dedica a dissenyar els programes nacionals per obtenir els fons. Per tant, els Estats membres reben molt pocs diners en el primer any de cada període.

   "Això clarament no seria acceptable en aquestes circumstàncies", ha dit Dombrovskis, qui ha garantit que Brussel·les també treballa en una solució que per resoldre aquest problema.

Contador