Brussel·les diu que les sentències del TJUE són vinculants

Actualitzat 10/1/2020 13:49:29 CET
Bandera de la UE davant la seu de la CE
COMISIÓN EUROPEA - Archivo

BRUSSEL·LES, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha afirmat aquest divendres que tots els estats membre han de "respectar" les sentències del Tribunal de Justícia de la UE perquè són "vinculants" i ha insistit que correspon al Tribunal Suprem i al Parlament Europeu "analitzar" quines són la conseqüències processals de la sentència de la justícia europea sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

"La sentència prejudicial del TJUE planteja noves i complexes qüestions legals que correspon analitzar en primer lloc al Parlament Europeu i els tribunals nacionals", ha expressat en una roda de premsa la portaveu de l'executiu comunitari Dana Spinant. A més, ha remarcat que Brussel·les respecta "per descomptat" l'ordre constitucional espanyol.

L'executiu comunitari també ha assegurat que "estudia" per la seva banda quina és la "situació legal" que deixa la resolució i que "no té més comentaris a fer" sobre aquest assumpte.

D'altra banda, un altre portaveu de la Comissió Europea, Stefan Keersmaecker, ha recordat que "tots els estats membre han de respectar les regles i les decisions" de la justícia europea perquè són "vinculants" i que, per tant, la decisió sobre Junqueras "s'ha d'interpretar correctament".

Preguntat també per les raons que porten l'executiu comunitari ha actuar contra països com Polònia o Hongria per violar l'estat de dret i no contra Espanya per la qüestió catalana, Keersmaecker ha resolt que "evidentment cadascú ha de ser avaluat per separat".

La sala del Suprem que va jutjar Junqueras pel procés independentista va rebutjar aquest dijous autoritzar que el líder d'ERC es desplaci dilluns vinent a Estrasburg perquè pugui fer efectiva aquesta condició d'eurodiputat, que va reconèixer l'Eurocambra dilluns passat arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE.

Els serveis jurídics del Parlament Europeu van rebre la carta en què el Suprem va comunicar la decisió tocades les 14.00 hores d'aquest dijous a la tarda i des de llavors n'avaluen l'abast. El president de l'Eurocambra, David Sassoli, comunicarà el posicionament de la institució dilluns vinent quan comenci la sessió plenària, cap a les 17.00 hores de la tarda.

Contador