Publicat 8/11/2019 13:48:15 +01:00CET

Brussel·les diu que correspon a Espanya verificar si Borrell va publicar informació confidencial sobre Ponsatí

Bandera de la UE.
PIXABAY - Archivo

BRUSSEL·LES, 8 nov. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha evitat aquest divendres valorar que el ministre d'Exteriors en funcions i proper cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, publiqués a les xarxes socials informació que podria ser confidencial sobre l'ordre europea de detenció i entrega dictada contra l'exconsellera Clara Ponsatí, i ha deixat en mans de les autoritats espanyoles avaluar si va vulnerar les regles europees.

"Hi ha unes regles molt clares sobre l'accés i l'ús de la informació del sistema SIS de Schengen i tots els Estats membre tenen un procediment en marxa per determinar i controlar-ne l'accés i autorització d'ús", ha expressat en una roda de premsa a Brussel·les Mina Andreeva, portaveu del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

L'eurodiputada d'ERC Diana Riba ha denunciat en una carta que ha enviat a Juncker i a la propera presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, la publicació per part de Borrell de dades restringides en relació amb l'euroordre que va enviar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena a les autoritats del Regne Unit.

Sobre aquesta qüestió, la portaveu comunitària ha apuntat que Brussel·les espera dels Estats membre que "tots respectin l'esperit d'aquestes regles, especialment pel que fa a les exigències de confidencialitat", encara que correspon a les autoritats nacionals avaluar si es respecten.

"Aquest tuit va ser publicat com a ministre en funcions d'Espanya i després va ser esborrat", ha recalcat Andreeva, i ha desvinculat l'acció de Borrell del seu proper càrrec d'Alt Representant de Política Exterior de la UE i vicepresident de la Comissió.

Per això, ha insistit la portaveu, "és un assumpte que correspon verificar a les autoritats nacionals sobre la base de les nostres regles" i l'Executiu comunitari "no pot especular" sobre això.