Publicat 13/5/2020 15:58:49 +02:00CET

Brussel·les demana reobrir gradualment les fronteres de la UE per rellançar el turisme

Avió.
PIXABAY - Archivo

Considera clau la informació a temps real entre països i descarta quarantenes generalitzades

BRUSSEL·LES, 13 maig (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha presentat una proposta perquè aquest estiu es reobrin de manera "gradual" al turisme europeu les fronteres, mitjançant un protocol de tres fases que passa per la relaxació del confinament, la mobilitat entre regions i països amb pocs casos i la reobertura dels controls fronterers.

"No podem prescriure quan decidirà obrir-se al turisme un estat membre, s'aixecaran les restriccions progressivament i no tots alhora", ha assegurat el comissari de Mercat Interior i Indústria, Thierry Breton, en una conferència de premsa a Brussel·les per presentar l'estratègia.

La comissió, sense competències en salut ni gestió de fronteres, pretén convéncer els països de la UE de la necessitat d'establir protocols sanitaris i de transports comuns per evitar que es descoordinin i recuperar la confiança del turisme.

El pla en tres fases "reflecteix les diferents situacions a cadascun dels nostres països i hem d'acceptar-ho", ha dit Breton, qui ha defensat la iniciativa de l'executiu d'Ursula von der Leyen d'"ajudar els països i les empreses perquè estiguin preparats".

Amb l'arribada del coronavirus a Europa, una dotzena de països de la UE, entre els quals Espanya, van tancar les fronteres interiors per frenar els desplaçaments dins de l'espai Schengen, una mesura que Brussel·les no va veure amb bons ulls i que ara és partidària de relaxar "gradualment".

Amb tot, la Comissió Europea descarta recomanar quarantenes generalitzades als europeus que viatgin d'un estat membre a un altre perquè assumeix que els corredors que s'obriran seran entre regions i països amb situacions sanitàries i de protecció semblants.

"Soc conscient que alguns estats membres tenen mesures de quarantena, és una decisió seva", ha dit la comissària de Salut, Stella Kyriakides, quan li han preguntat pel confinament que exigirà Espanya als viatgers que arribin al país a partir del 15 de maig.

La comissària ha afegit, no obstant això, que si es reprèn el trànsit entre regions o països que mantenen un control sobre la situació epidemiològica, amb nivells de contagi semblants i una capacitat reforçada dels sistemes sanitaris, aleshores "no caldrà tenir quarantenes".

Contador