Actualitzat 02/06/2014 17:47

Brussel·les demana a Espanya reduir el nombre de contractes, rebaixar cotitzacions i apujar l'IVA

Reclama al Govern espanyol concretar els ajustos per complir el dèficit el 2015 i el 2016

BRUSSEL·LES, 2 Jun. (EUROPA PRESS)   

La Comissió Europea ha demanat aquest dilluns a Espanya "noves mesures" per acabar amb la segmentació al mercat laboral --entre les quals hi ha la reducció del nombre de contractes--, com també rebaixar les cotitzacions socials i compensar la pèrdua d'ingressos amb pujades de l'IVA i d'impostos mediambientals.

   Aquestes són les principals recomanacions que l'executiu comunitari dirigeix al Govern de Mariano Rajoy per reduir l'atur i el deute i consolidar la recuperació.

   Brussel·les exigeix a més a Espanya concretar els ajustos que té previst adoptar per complir els objectius de reducció de dèficit el 2015 (4,2%) i el 2016 (2,8%).

   Per a això, el Govern de Mariano Rajoy haurà de "fer, abans del febrer del 2015, una reducció sistemàtica de la despesa en tots els nivells de l'Administració per contribuir a millorar l'eficiència i la qualitat de la despesa pública".

   L'executiu comunitari es fixa en particular en la necessitat de "seguir augmentant l'eficiència del sector de l'assistència sanitària, sobretot augmentant la racionalització de la despesa farmacèutica, particularment als hospitals".

   Espanya, ressalten les recomanacions, ha d'"emprendre noves mesures per reduir la segmentació del mercat laboral amb la finalitat d'afavorir llocs de treball sostenibles i de qualitat, incloent la reducció del nombre de tipus de contractes i garantint un accés equilibrat als drets d'acomiadaments", com també "reforçar els requisits de recerca d'ocupació per a la percepció dels subsidis d'atur".

   Brussel·les reclama que "l'evolució dels salaris reals sigui coherent amb l'objectiu de creació de llocs de treball".

   També suggereix "millorar l'eficàcia i l'orientació de les polítiques actives del mercat de treball, incloses les bonificacions ofertes per la contractació, sobretot per als que tenen més dificultats per accedir a l'ocupació".

   El Govern de Rajoy ha d'"accelerar la modernització dels serveis públics d'ocupació" i "garantir l'aplicació eficaç, abans de finals del 2014, de les iniciatives de cooperació entre els sectors públic i privat en els serveis de col·locació".

   I posar en marxa la garantia juvenil per proporcionar als menors de 25 anys a l'atur o que finalitzen la seva educació una feina, pràctiques o formació addicional en un termini de quatre mesos.

REFORMA TRIBUTÀRIA, APROVADA ABANS DE FINAL D'ANY

   En matèria tributària, l'executiu comunitari demana a Espanya que adopti abans de final d'any "una reforma fiscal completa per fer el sistema tributari més simple i que afavoreixi el creixement i la creació de llocs de treball, la preservació del medi ambient i l'estabilitat dels ingressos".

   "Per a aquest final: desplaçar els ingressos cap a impostos que distorsionen menys, com els que graven el consum, els mediambientals (per exemple sobre els carburants per a cotxes) i els que graven de manera recurrent la propietat", apunten les recomanacions que Brussel·les dirigeix al Govern espanyol.

   La reforma fiscal a més ha d'eliminar les deduccions "ineficients" en l'impost de societats i l'impost sobre la renda, com també "considerar la possibilitat de reduir les cotitzacions empresarials a la seguretat social, en particular en el cas dels llocs de treball amb salaris reduïts".

   Finalment, Espanya ha de "prendre mesures per evitar que la fiscalitat obstaculitzi el funcionament harmoniós del mercat interior espanyol".

DÈFICIT ELÈCTRIC I RESCAT D'AUTOPISTES

   La Comissió exigeix a més a les autoritats espanyoles "garantir l'eliminació efectiva del dèficit del sector elèctric a partir del 2014, prenent, en el seu cas, les mesures estructurals addicionals necessàries".

   També recomana "abordar el problema de les autopistes de peatge insolvents de manera que es minimitzin els costos per a l'Estat", com també "establir, abans de finals del 2014, un observatori independent que contribueixi a l'avaluació dels grans projectes futurs d'infraestructura".

   Espanya ha d'aplicar la reforma de les administracions públiques, com també reforçar els mecanismes de control i incrementar la transparència de les decisions administratives, en particular a nivell local i regional", com també "completar i supervisar acuradament les mesures en curs per lluitar contra l'economia submergida i el treball no declarat".

LLEI DE SERVEIS PROFESSIONALS

   Una altra prioritat per Brussel·les és "aprovar una reforma ambiciosa dels serveis professionals i de les associacions professionals abans de finals del 2014, definint les professions que exigeixen la inscripció en un col·legi professional, com també les normes de transparència i rendició de comptes dels organismes professionals, liberalitzant les activitats reservades injustificadament i preservant la unitat de mercat a l'accés als serveis professionals i el seu exercici a Espanya".

   El Govern espanyol ha de prendre mesures per "reduir el temps, el cost i el nombre de tràmits necessaris per establir i posar en funcionament una empresa" i "corregir les restriccions injustificades en l'establiment de grans superfícies comercials, en concret mitjançant la revisió de les disposicions regionals d'urbanisme".

CULMINAR LA REFORMA BANCÀRIA

   La Comissió reclama "completar la reforma del sector de les caixes d'estalvis" i "finalitzar la reestructuració de les caixes d'estalvis de titularitat pública, amb la finalitat d'accelerar la seva plena recuperació i facilitar el seu retorn a mans privades".

   El Govern espanyol hauria de "fomentar els esforços desplegats pels bancs per mantenir ràtios sòlides de capital i supervisar l'activitat de la Sareb per garantir que els actius s'alienin en els terminis establerts, minimitzant simultàniament el cost per al contribuent".

   Brussel·les reclama finalment "eliminar els obstacles restants en el marc de la insolvència empresarial --en particular millorant els coneixements especialitzats dels administradors concursals i la capacitat del sistema judicial per tramitar els assumptes d'insolvència-- i desenvolupar un marc permanent per a la insolvència personal".

   En matèria de lluita contra l'exclusió social, Brussel·les aposta per "reforçar la capacitat administrativa i la coordinació dels serveis socials i d'ocupació", "racionalitzar els procediments per facilitar la incorporació al mercat de treball des dels règims de renda mínima" i "millorar l'orientació dels programes de suport a les famílies i els serveis de qualitat, donant prioritat a les llars de rendes baixes amb fills".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés