Publicat 6/9/2019 14:17:33 +02:00CET

Brussel·les creu que "alguns" països no apliquen "satisfactòriament" l'euroordre i estudiarà si aplica sancions

Vera Jourova, comisaria de Justicia y Protección del Consumidor
EUROPA PRESS - Archivo

BRUSSEL·LES, 6 set. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea està fent una avaluació detallada sobre el compliment de les regles d'aplicació de l'ordre europea de detenció i entrega (OEDE) dels estats membre, després de constatar que la seva implementació "no és del tot satisfactòria en alguns" països de la Unió Europea, i estudiarà sancions si detecta errors greus.

Així ho ha assenyalat la comissària de Justícia, Vera Jourova, en una carta a l'eurodiputada Maite Pagazaurtundúa (UPyD per Ciutadans), qui es va adreçar a la responsable comunitària per alertar del risc d'impunitat en la mala aplicació del sistema.

L'eurodiputada liberal es referia especialment en la seva carta a Jourova a la manca de confiança mútua entre estats membre a causa de la "incorrecta aplicació" de l'euroordre en casos "greus" com els de l'expresident de Catalunya Carles Puigdemont i de l'etarra Natividad Jáuregui, reclamats per les autoritats judicials espanyoles però que Alemanya i Bèlgica van rebutjar extradir.

Fins ara, Brussel·les havia defensat que el sistema d'euroordres "funciona" i que no calia revisar la decisió marc ni el catàleg de delictes per entregar automàticament un sospitós, malgrat les queixes d'Espanya que reclama una reforma profunda.

En aquest sentit, Jourova ha dit diverses vegades que està oberta a introduir "millores" en el sistema, però que no preveu reobrir la discussió sobre les bases de la regla comunitària.

Ara, la comissària apunta que diferents avaluacions i estadístiques sobre el sistema d'euroordres a la Unió Europea han demostrat que "funciona bé de manera general", però que "la implementació no és del tot satisfactòria en alguns estats membre".