Actualitzat 26/02/2020 16:49 CET

Brussel·les avisa que lligar les pensions a l'IPC compromet la sostenibilitat del sistema

Una dona gran passeja del braç d'una altra dona per un carrer de Madrid. (Arxiu).
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

BRUSSEL·LES, 26 febr. (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha advertit aquest dimecres que vincular de manera permanent la revaloració de les pensions a l'evolució de l'IPC compromet la sostenibilitat del sistema a mitjà i llarg termini, alhora que ha subratllat que aquestes mesures afavoririen, sense mesures compensatòries, els pensionistes actuals en detriment de les noves generacions.

Brussel·les, en concret, avisa en el seu informe sobre l'economia espanyola de les conseqüències que podrien tenir els plans del govern de Pedro Sánchez de lligar de manera permanent l'evolució de les pensions a l'IPC i "dissociar-ne" els nivells al canvi en l'esperança de vida de la població espanyola.

"Eliminar tots dos elements de la reforma del 2013 corre el risc de beneficiar els pensionistes d'avui a costa de les futures generacions, tret que s'adoptin mesures de compensació", remarca el document.

"Si els canvis pel que fa a la reforma de les pensions del 2013 es fessin de manera permanent i sense mesures de compensació adequades, la despesa en pensions creixeria significativament i empitjoraria l'equitat intergeneracional en el mitjà i llarg termini", afegeix.

El text, de fet, assenyala que fins i tot aplicant "totalment" la reforma del 2013, els pensionistes espanyols continuarien comptant a llarg termini amb una taxa de substitució superior a la de la mitjana comunitària.

En particular, els serveis de l'executiu comunitari calculen que vincular un altre cop les pensions a la inflació "podria conduir a un increment en la despesa en pensions per al 2050 d'aproximadament el 4% del PIB. A més abolir el factor de sostenibilitat sumaria "almenys" un 0,7% del PIB a la despesa en pensions a llarg termini.

Aquest advertiment arriba en una context marcat per l'encara "molt elevat" deute públic espanyol, el ritme de reducció del qual s'alentirà els propers anys. En concret, Brussel·les preveu que es tanqui el 2021 en un nivell equivalent al 96% del PIB.

A això s'hi suma el dèficit públic "persistentment alt" i la raó principal és el "baix" nivell d'impostos si es compara amb la grandària de la despesa pública. En conseqüència, el risc sobre la sostenibilitat fiscal general "continua sent important en el mitjà i en el llarg termini".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés