Publicat 20/11/2019 12:32:34 +01:00CET

Brussel·les adverteix Espanya que corre el risc d'incomplir els objectius de reducció de dèficit i deute del 2020

Euros. Monedes. Diners. Billets. (recurs)
PIXABAY - Archivo

BRUSSEL·LES, 20 nov. (EUROPA PRESS) -

L'esborrany pressupostari que va enviar el Govern espanyol a la Comissió Europea a mitjans d'octubre "corre el risc d'incomplir" els compromisos de reducció de dèficit i de deute públics, segons consta en l'informe que ha emès aquest dimecres la institució comunitària.

Brussel·les ha publicat la seva opinió sobre el pla pressupostari que va enviar el Govern central de Pedro Sánchez, que prorroga els comptes d'aquest any al 2020. L'Executiu comunitari pensa que aquest esborrany "pot resultar en un desviament significatiu" pel que fa a la via de consolidació fiscal pactada amb la UE.

També renya Espanya per "l'insuficient" ritme de reducció de deute públic. En particular, acusa el país de no tenir en compte "prou" "l'alt nivell històric" d'aquest indicador i de no "aprofitar" els costos inferiors per interessos del deute per reduir el desfasament entre ingressos i despeses públiques.

Per això, demana al futur executiu espanyol que remeti un pla pressupostari "actualitzat" amb "mesures addicionals" per "corregir" aquest risc d'incompliment tan aviat com s'hagi format un nou govern després de les eleccions del passat 10 de novembre.

Espanya no és l'únic país que es troba en aquesta situació, perquè la Comissió Europea ha adoptat opinions semblants per a Bèlgica, França, Itàlia, Portugal, Eslovènia, Eslovàquia i Finlàndia. L'informe de les autoritats europees, no obstant això, puja de to en el cas d'Espanya i els altres tres primers països, que tampoc no compleixen amb els objectius de reducció de deute públic.

Per contra, Brussel·les ha aprovat els plans pressupostaris d'Alemanya, Irlanda, Grècia, Xipre, Lituània, Luxemburg, Malta, Països Baixos i Àustria, mentre que creu que els d'Estònia i Letònia compleixen "en termes generals" amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement.