Publicat 20/5/2020 17:11:49 +02:00CET

Brussel·les adverteix d'un increment de la pobresa a Espanya i suggereix millorar els ajuts a les famílies

Persones sense llar esperen entrar al pavelló esportiu de Tenerías a Saragossa (Aragó, Espanya), 18 de març del 2020.
Fabián Simón - Europa Press - Archivo

La Comissió evita demanar ajusts aquest any però avisa que el Govern central haurà de sanejar els comptes

BRUSSEL·LES, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha advertit aquest dimecres que la crisi de la pandèmia incrementarà la pobresa i l'exclusió social a Espanya, en particular entre les famílies amb fills, i ha recomanat al Govern espanyol que reforci els sistemes d'ajuts a les llars i millorar la capacitat de les rendes mínimes.

Les recomanacions que ha publicat Brussel·les per a Espanya estan marcades per l'impacte de la covid-19 i, en línia amb la suspensió de les regles fiscals, no exigeix ajusts a l'executiu a curt termini per reduir el dèficit i el deute, però avisa que ho haurà de fer a mitjà termini quan se superi la crisi.

"Quan les condicions econòmiques ho permetin, Espanya ha d'impulsar polítiques per arribar a posicions fiscals prudents a mitjà termini i garantir la sostenibilitat del deute, de la mateixa manera que es reforcen les inversions", afirma.

A curt termini, les autoritats comunitàries apunten que la crisi "incrementarà probablement la pobresa i l'exclusió social al país europeu amb "la mitjana més baixa de prestacions per fill". De fet, l'informe assenyala que precisament les llars amb fills seran els més afectats.

El document remarca que els esquemes autonòmics de rendes mínimes només arriben al 20% dels possibles beneficiaris a tot el país i assenyala que encara no pot quantificar l'impacte del projecte del Govern espanyol per engegar un sistema nacional que complementi els existents.

En tot cas, Brussel·les critica que la despesa en protecció social estigui "principalment orientada cap a la població més gran" i que les pensions creixin "significativament" aquests anys. "El context econòmic i social insta la solidaritat intergeneracional en favor de les generacions joves", remarca.

OCUPACIÓ I PIMES

Pel que fa a l'ocupació, la Comissió Europea destaca que els ERTO han estat "clau" per mantenir la renda de les llars durant la crisi, però assenyala també que hi ha molts treballadors temporals amb contractes molt curts que, en cas d'atur parcial, no estan protegits per les prestacions d'atur.

En aquest context, l'informe crida a garantir que els treballadors temporals i els autònoms tinguin un accés "adequat" a protecció social i polítiques actives d'ocupació, amb l'objectiu d'"assegurar una recuperació sostenible i la cohesió social".

D'altra banda, l'executiu comunitari pensa que la recuperació ha de cimentar les mesures amb els agents socials, entre les quals recomana la retirada gradual dels ERTO, una revisió del sistema d'incentius a la contractació per "promocionar ocupacions sostenibles i condicions laborables flexibles.

En relació amb el suport al sector privat, Brussel·les subratlla que les mesures per garantir la liquiditat de les empreses més afectades per la crisi, especialment les pimes, serà "crucial" de cara a una recuperació "ambiciosa"

Finalment, la Comissió Europea recomana a Espanya avançar inversions públiques "madures" i impulsar la inversió privada posant el focus en les transicions verda i digital en sectors com R+D, la producció d'energies netes, el transport sostenible o la millora d'infraestructures energètiques.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés