Publicat 20/5/2014 12:04:42 +02:00CET

Brussel·les acusa Crédit Agricole, HSBC i JPMorgan de manipular l'euríbor

BRUSSEL·LES, 20 maig (EUROPA PRESS) -

La Comissió Europea ha enviat aquest dimarts un plec de càrrecs als bancs Crédit Agricole, HSBC i JPMorgan en què els acusa formalment de vulnerar les regles de competència de la UE per participar en un càrtel per influir en els preus de productes derivats de tipus d'interès a euros.

Els derivats de tipus d'interès (per exemple, els acords de tipus futurs, els swaps o les opcions) són productes financers utilitzats per bancs i empreses per gestionar els riscos de les fluctuacions dels tipus d'interès. El seu valor deriva d'un tipus d'interès de referència com, en el cas de l'euro, l'euríbor.

Brussel·les sospita que aquests tres bancs hagin participat en un acord il·legal l'objectiu del qual era falsejar l'evolució normal dels components del preu dels derivats de tipus d'interès a euros. Si es confirma, aquest comportament comportaria una vulneració dels Tractats, que prohibeixen les pràctiques comercials que restringeixen la competència.

La Comissió va iniciar les seves indagacions amb una sèrie d'inspeccions per sorpresa als locals de diversos bancs l'octubre del 2011. El desembre del 2013, en el marc d'aquesta investigació, l'executiu comunitari ja va imposar una multa acumulada d'1,04 bilions d'euros a Barclays, Deutsche Bank, Société Générale i Royal Bank of Scotland per participar en aquest mateix càrtel.

Aquests quatre bancs van reconèixer la seva participació en l'acord il·legal i l'executiu comunitari va poder concloure una solució acordada amb ells a canvi d'un 10% de reducció en la multa.

Crédit Agricole, HSBC i JPMorgan no van acceptar aquesta solució acordada i per aquesta raó la investigació sobre ells segueix el curs normal aplicable en matèria de càrtels.