Publicat 14/01/2020 13:43

La bretxa salarial a Catalunya es va situar en el 23% el 2017, segons l'INE

Treballadors davant el seu ordinador a l'oficina en una foto d'arxiu.
EUROPA PRESS - Archivo

La CE es compromet davant el Parlament Europeu a presentar una nova estratgia d'igualtat al mar

BARCELONA/BRUSSELLES, 14 gen. (EUROPA PRESS) -

Els homes i les dones van percebre un salari mitj anual de 28.323 i 21.801 euros respectivament el 2017, la qual cosa es tradueix en una bretxa salarial del 23%, sense gaire variació respecte al 2016 (23,4%), segons les últimes dades disponibles de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

La bretxa salarial a Catalunya és superior a la que es va registrar en el conjunt d'Espanya, que se situa en el 21,9%, perqu els homes van cobrar el 2017 una mitjana de 26.391 euros anuals i les dones 20.607.

I és que a la comunitat catalana, els homes cobren l'hora treballada a una mitjana de 17,32 euros, mentre que les dones la cobren a 14,58, per la qual cosa la bretxa salarial per hora treballada se situa en el 15,8%.

Aquesta diferncia salarial creix conforme va augmentant l'edat, perqu entre els 25 i els 34 anys se situa en el 12,2% --els homes van cobrar un salari mitj de 21.557 euros i les dones de 18.908-- i entre els més grans de 55 anys arriba al 29,2%, amb un salari mitj de 32.077 euros els homes i de 22.709 les dones.

Precisament, la Comissió Europea es va comprometre dilluns davant el Parlament Europeu a abordar la bretxa salarial entre homes i dones i va prometre tenir a punt una nova estratgia d'igualtat al mar.

HELENA DALLI: "TRANSPARNCIA SALARIAL"

Així ho va expressar la comissria d'Igualtat, Helena Dalli, qui en un debat sobre aquesta problemtica va recalcar que el seu departament treballar a favor de la "transparncia salarial" i va arribar a posar sobre la taula mesures com oferir als treballadors informació sobre l'escala salarial o requerir a les empreses que auditin aquest tipus d'informació.

"La discriminació salarial ha anat massa lluny. El principi de 'mateixa feina mateix sou' ha estat en els tractats des del 1957, per a Europa les dones encara reben de mitjana un 16% menys de sou que els homes. És hora d'abordar-ho", va dir la comissria maltesa en la primera sessió de l'any de l'Eurocambra a Estrasburg, Frana.

Durant el debat es van revelar més dades i exemples de la diferncia de gnere en aquesta matria, i l'eurodiputada del PP europeu, Frances Fitzgerald, va posar de manifest que a la bretxa salarial cal afegir que les dones tenen unes pensions que són un 35% inferiors a les dels homes, la qual cosa té implicacions greus en el seu poder adquisitiu i la seva vida.

Per la seva banda, la socialdemcrata austríaca Evelyn Regner va demanar més exigncia a la CE perqu sigui efectiva la igualtat salarial i va suggerir a Brusselles que engegui sancions a les empreses que registrin casos de discriminació.

L'eurodiputada liberal Sylvie Brunet va apuntar que si es corregeix la bretxa salarial el PIB europeu pot créixer 40.000 milions d'euros a l'any i va fer una crida a treballar al voltant de tres eixos: transformar les estructures salarials, adoptar mesures correctives i fer una tasca de seguiment a les empreses.

Finalment, el parlamentari espanyol Ernest Urtasun va reclamar una millora pel que fa a les polítiques d'igualtat que ha dut a terme la CE per poder encarar el problema: "Necessitem objectius clars".

El membre dels Verds també es va expressar a favor d'establir sancions per protegir "les víctimes" de la bretxa salarial.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés