Publicat 18/02/2021 18:12CET

La bretxa de gènere del salari mitjà es va situar en un 22,17% a Catalunya el 2018, segons la UGT

Archivo - Dues persones treballen amb l'ordinador.
XUNTA - Archivo

BARCELONA, 18 febr. (EUROPA PRESS) -

La bretxa de gènere del salari mitjà anual es va situar en un 22,17% a Catalunya l'any 2018, la qual cosa suposa que els homes van cobrar 28.640 euros mentre que les dones en van percebre 22.289, que equival a 529 euros menys al mes.

Així s'extreu de l'informe 'Bretxa salarial: igual retribució per feines d'igual valor' que ha dut a terme la UGT de Catalunya amb motiu del Dia europeu de la igualtat salarial, que tindrà lloc dilluns vinent.

L'informe destaca que s'apliquen més expedients de regulació d'ocupació a les dones que als homes --entre un 1% i un 3,5% més-- i que són les més afectades per la temporalitat i la parcialitat --tres de cada quatre contractes de jornada incompleta són de dones--.

Constata que les dones tenen ocupacions amb salaris més baixos i en les que la bretxa és més gran i, si es distribueixen els salaris segons franges d'ingressos, la bretxa entre dones i homes que cobren salaris més baixos és més gran que la bretxa de les persones que cobren els salaris més elevats.

Malgrat no comptar amb dades actualitzades, el sindicat ha assenyalat que l'empitjorament de tots els paràmetres que registra l'informe els permet afirmar que aquesta crisi "té cara de dona" i que la pandèmia ha intensificat la desigualtat estructural i les bretxes laborals que ja existien abans.

També subratlla que els sectors més afectats per la pandèmia són els serveis essencials, que són els que tenen més presència femenina i que ja són per si mateixos "més precaris per la divisió sexual del treball".

"L'impacte econòmic i social de la covid-19 recau en les dones i empitjora les nostres condicions de vida, perquè som nosaltres les que ens trobàvem en una situació de vulnerabilitat, les que tenim una feina precària, les que treballem en l'economia submergida, les que tenim ingressos escassos o intermitents, les que no tenim un habitatge assequible i adequat", ha afegit.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés