Publicat 26/02/2024 13:13

Breton xifra en 200.000 milions la inversió per a una nova xarxa digital global a la UE

El comissari de Mercat Interior de la Comissió Europea, Thierry Breton, en el Mobile World Congress
EUROPA PRESS

Inversió, mercat únic digital i ciberseguretat, pilars del futur marc regulatori europeu

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El comissari de Mercat Interior de la Comissió Europea, Thierry Breton, ha xifrat en 200.000 milions d'euros el pressupost perquè la UE es doti d'una nova xarxa digital global, i ha demanat la participació públic-privada en l'impuls d'una regulació adaptada a l'actualitat.

Breton ha atès els mitjans abans de pronunciar la conferència 'Canviar l'ADN de la nostra infraestructura de connectivitat' en el Mobile World Congress (MWC), esdeveniment que ha començat aquest dilluns i se celebra fins dijous al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

El comissari trona "absolutament fonamental treballar ara en la infraestructura digital correcta" per a tots els serveis, perquè considera que encara no hi ha la xarxa per complir amb les seves necessitats: per aquest motiu s'ha impulsat una gran consulta a tots els emprenedors.

FUTURA LLEI DE XARXES DIGITALS

Per Breton és molt important assistir a l'MWC quatre dies després de presentar el Llibre Blanc de la Comissió Europea que posarà les bases per a una futura llei de xarxes digitals: "Estem apostant per un nou enfocament revolucionari per a les xarxes digitals i cadascú de nosaltres hauria de ser part d'aquest projecte extremadament important per al pròxim mandat, per a la pròxima Comissió".

Ha recordat que les regulacions actuals es van aprovar 25 anys enrere, per la qual cosa calia "revisar què està funcionant bé i què no. I és veritat que des d'aleshores la tecnologia ha evolucionat massivament, dràsticament", per la qual cosa ha defensat una infraestructura global per a la UE.

TRES PILARS

En la conferència, ha basat el desenvolupament d'aquestes tecnologies en tres pilars: el primer, invertir en recerca i desplegament de tecnologia amb l'ambició d'augmentar el lideratge tecnològic de la UE amb un enfocament industrial, que inclou la creació d'un ecosistema europeu d'innovadors en tot l'espectre informàtic: la Connected Collaborative Computing" o 3C Network.

Ha posat d'exemple uns serveis avançats de salut que garanteixin la connectivitat entre tots els actors de la cadena de valor: grans i noves empreses en el sector digital, des de xips fins a programari, i una xarxa de metges i altres professionals mèdics, serveis d'emergència i proveïdors farmacèutics.

En segon lloc, Breton ha defensat un Mercat Únic Digital amb "un marc regulatori orientat al futur que creï igualtat de condicions", ja que afirma que el marc actual està massa fragmentat i encara hi ha massa obstacles regulatoris per a la creació d'un veritable mercat únic de telecomunicacions".

"No estem aprofitant al màxim el nostre mercat únic de 450 milions de clients potencials. Necessitem un veritable mercat únic digital per facilitar l'aparició d'operadors paneuropeus amb la mateixa escala i oportunitats de negoci que els seus col·legues", ha dit el comissari europeu.

El tercer pilar és protegir la infraestructura de xarxa digital "per fer-la resilient i segura", atenent l'actual context geopolític", la qual cosa fa necessari abordar la seguretat física i la ciberseguretat de les infraestructures digitals.

Per salvaguardar les aplicacions crítiques del risc de possibles atacs, cal "desenvolupar estratègies per a la transició a una infraestructura digital quàntica segura. El primer pas en aquesta direcció és desenvolupar estàndards europeus de xifrat postquàntic i després implementar-los a tot Europa", i ha anunciat que en breu, la CE emetrà recomanacions sobre aquest assumpte.

Alhora, els cables submarins "també són infraestructures crítiques, responsables de transportar més del 99% del tràfic de dades intercontinental i de fluxos de dades crucials dins d'Europa", per la qual cosa ha avisat que qualsevol incident que pertorbi el seu funcionament, "bé sigui resultat d'un desastre natural o un acte de sabotatge i espionatge, pot afectar interessos vitals de seguretat i soscavar la resiliència" de l'economia europea.
www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés