Publicat 18/03/2019 11:55

Bosch (SCC): "Si hi ha un penediment sincer, l'Estat hauria de ser generós"

BARCELONA, 18 març (EUROPA PRESS) -

El president de Societat Civil Catalana (SCC), Josep Ramon Bosch, ha dit que parlar d'indults als líders independentistes jutjats per l'1-O és precipitat, per "si hi ha un penediment sincer, l'Estat hauria de ser generós".

En una entrevista d''El Periódico' recollida per Europa Press, opina que a l'octubre del 2017 "va haver-hi un intent clar de subvertir la legalitat i, si es vol dir així, doncs sí, encara que no és un cop d'estat a l'ús".

"No es pot comparar amb els fets del 23F. I, per cert, el judici és un tret al peu dels independentistes perqu est evidenciant el seu engany monumental", ha afegit.

També ha afirmat que, dins de la Constitució i l'Estatut, "cal parlar amb tothom", la qual cosa exclou una consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya.

"Els plantejaments per dialogar i discutir han de ser clars. No es pot parlar de fer un referndum illegal", ha defensat.

Bosch ha rebutjat titllar Vox d'extrema dreta i ha comparat el seu creixement amb el que va tenir Podem després de la crisi econmica: "És un fenomen com va ser Podem, de cabreig i fastig per molts motius", i el procés sobiranista és el principal.

"Quan a tu et diuen que Espanya et roba, et diuen lladre constantment i veus que no hi ha una veu que contradigui tot aix, al final la gent compra un discurs dur. No és justificació, és una simple anlisi de la realitat", ha argumentat.

NO "BANALITZAR" EL 155

Bosch havia assenyalat amb anterioritat que aplicar l'article 155 de la Constitució no resoldr el procés independentista, i SCC va emetre llavors un comunicat defensant una estratgia "de llarg termini i ampli abast" per a Catalunya que vagi més enll del 155.

"No es pot banalitzar d'aquesta manera un article o amenaar amb velletats sobre una cosa que realment és molt seriosa. No es pot jugar amb foc", ha subratllat ara Bosch.

Després de la seva volta al lideratge de SCC --ja en va ser el president del 2014 al 2015-- "hi ha hagut unes 400 o 500 baixes, per també unes 400 altes", i ho ha atribut al clima preelectoral i a la seva postura sobre la llengua.

"Les baixes s'han produt perqu la meva intenció és fer un discurs sobretot en catal. Aix no significa que deixem de donar suport al castell; que no se'm malinterpreti. Per la divisió a Catalunya és molt clara entre catalanoparlants i castellanoparlants, i el que ha de fer SCC i els partits constitucionalistes és no permetre que la llengua, que és el vehicle de comunicació, sigui de divisió", ha dit.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés