Publicat 14/6/2019 18:31:37 +02:00CET

Bosch al Govern espanyol: el dictamen del grup de l'ONU pot arribar a l'Assemblea General si s'incompleix

El Govern prepara un pla d'Exteriors que inclou l'obertura de delegacions en cinc continents
David Zorrakino - Europa Press

BARCELONA, 14 juny (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, ha avisat aquest divendres al Govern central que disposa de sis mesos per complir les conclusions del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de Nacions Unides, que depèn de la seva oficina de Drets Humans, i que, en cas de no fer-ho, l'informe pot elevar-se al Consell de Drets Humans de l'ONU i fins a l'Assemblea General de l'entitat.

En el ple del Parlament, en resposta a una interpel·lació d'ERC sobre les conclusions d'aquest informe, Bosch ha concretat que això pot passar si el 27 de novembre d'aquest any l'Estat no compleix amb el que dicta l'informe: l'alliberament immediat de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras; indemnitzacions; l'obertura d'una investigació independent sobre aquesta qüestió, i la divulgació de les conclusions de la resolució.

En la seva opinió, el Govern central sembla que no té intenció de complir amb les conclusions de l'informe, i més després que l'ambaixador d'Espanya a Ginebra protestés davant de l'ONU pels "errors i distorsions" que considera que conté.

Segons Bosch, el pronunciament del grup de treball de l'ONU evidencia que "el Regne d'Espanya no respecta els drets humans, i demostra que la presó preventiva dels presos ha estat discrecional i injustificada".

"ADVERTIMENT INTERNACIONAL DE PRIMER NIVELL"

"És un advertiment internacional de primer nivell a l'Estat. És seriós", ha recalcat el conseller, que ha qüestionat que no sigui vinculant tenint en compte que, al seu parer, Espanya incompleix pactes subscrits en matèria de drets humans incorporats en el marc constitucional, que reconeix aquests tractats internacionals.

Per al conseller, el Govern s'equivoca quan "menysprea i fins i tot ridiculitza" el contingut de l'informe i també en qüestionar l'honorabilitat dels experts per recusar dos dels cinc membres del grup de treball.

"Estan considerats els millors dels millors. Quan es van seleccionar no va haver-hi cap objecció per part dels representants d'Espanya", ha lamentat Bosch, després d'explicar que països molt diferents --com els Estats Units, Israel, Cuba, Turquia i França-- han complert totes les peticions de llibertat de presos fetes per aquest grup de treball.

Malgrat admetre que no té la capacitat d'alliberar els presos, ha destacat que des del Govern difondran el contingut del dictamen on sigui necessari: "Ho estem fent. Hem d'explicar-ho a tot arreu".