Publicat 8/4/2019 19:19:50 +02:00CET

Borrell viatja a Eslovnia i es reuneix el dimarts amb el seu president, que va rebre Torra el desembre

VÍDEO: Veneuela.- Borrell lamenta terminis "excessivament lents" que es fixa la
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, estar aquest dimarts a Eslovnia i mantindr reunions amb responsables que el desembre passat van rebre el president de la Generalitat, Quim Torra, comenant pel president del país, Borut Pahor.

Encara que la visita est dissenyada per parlar d'assumptes de l'agenda europea, com el brexit i les negociacions del proper marc financer plurianual, fonts coneixedores dels preparatius, consultades per Europa Press, assumeixen que la situació de Catalunya hi ser en les converses.

Explicar a l'estranger la realitat del país és una de les prioritats declarades pel ministre Borrell, per Eslovnia és un lloc especialment delicat, tenint en compte que els independentistes catalans han parlat en alguna ocasió d'apostar per "la via eslovena" sobre la independncia.

En un país que es va separar el 1991 de l'antiga Iugoslvia, la causa independentista té més simpaties que els vells Estats nació europeus i aix ha motivat alguna situació incmoda entre els dos Governs.

Va ser el que va succeir el desembre, quan Torra va viatjar a Liubliana i va ser rebut per Pahor, per l'alcalde de la ciutat i per diversos parlamentaris, entre ells el president del Comit de Política Exterior de l'Assemblea Nacional, Matjaz Nemec.

Amb Pahor i Nemec es veur Borrell dimarts que ve, i també amb el ministre d'Afers exteriors, Milo Cerar i amb el primer ministre, Marjan Sarec, que després d'aquella visita de Torra va afirmar que no hi havia "cap parallelisme" entre Eslovnia i Catalunya.

Sarec no havia estat informat de la reunió de Torra amb Pahor, una reunió a la qual el Govern espanyol va tractar de restar importncia i la prpia presidncia eslovena va dir que havia estat "informal" i "extraoficial".

"No ens agradaria que se seguís utilitzant Eslovnia com exemple perqu actuem sempre de manera pacífica i legal", va afirmar, dies després de la polmica, durant una cimera a Brusselles en qu va tenir ocasió de parlar amb Pedro Sánchez.

Des de l'1-O, les reunions de Torra amb autoritats de pasos comunitaris han estat raríssimes. El febrer passat es va reunir amb el president de Flandes, Geert Bourgeoise, del partit nacionalista N-VA, que ha estat l'aliat més fidel de l'independentisme catal a la UE.