Borrell veu "un problema d'eficàcia" en la inversió de la Unió Europea en defensa

Publicat 6/11/2019 13:08:44CET
El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell, a Madrid (Espanya), 6 de novembre del 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions i proper alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha avisat aquest dimecres que la defensa europea té "un problema claríssim de racionalitat i eficàcia en la inversió, darrere el qual s'amaguen males polítiques i pitjors pràctiques". "Invertim quantitats no excessives, però invertim malament", ha dit.

En un esmorzar informatiu que ha organitzat The Executive Forum i TEDAE, (Associació Espanyola de Tecnologies de Defensa, Seguretat, Aeronàutica i Espai), ha assenyalat que els països europeus inverteixen un 1,4 per cent del PIB en defensa, que és més que la Xina i Rússia, i només per sota dels EUA. "Tothom sembla témer els EUA, Rússia i la Xina i ningú la UE", ha assenyalat.

Segons la seva anàlisi, el problema de racionalitat es troba en què el 80 per cent de les licitacions europees es fa sobre una base nacional, com el 90 per cent de l'R+D+I. Això sí, ha apuntat que la Comissió Europea que lidera Jean-Claude Juncker ha "entès el problema i ha provat per primera vegada buscar-hi algunes solucions".

En concret, ha esmentat el fons europeu per a la defensa, que finançarà les primeres etapes d'R+D+I de noves capacitats en les quals participen diversos països europeus, fins que s'arribi a nivell de prototip, "la part més arriscada de qualsevol projecte", amb càrrec als pressupostos europeus -si ho aprova l'Eurocambra--.

ESTATS "AFERRATS A CONCEPCIONS NACIONALS"

Borrell ha avisat que per construir la defensa comuna europea cal voluntat política i una "base doctrinal compartida" que ara mateix els europeus no tenen i que serà difícil construir. "Continuem aferrats a concepcions nacionals que són absolutament legítimes i fonamentades en la història, però que no serveixen per garantir la nostra seguretat comuna", ha explicat.

Segons ell, "la política exterior és la projecció de la pròpia identitat, i quan les identitats són diverses i la comprensió exterior és diferent, aquest és el repte, fer que aquest mosaic sigui capaç de superar les diferències". "No pretenc que hi hagi una sola veu, em conformo si és un cor afinat", ha fet broma després.

A banda de la voluntat política i la unitat doctrinal, ha subratllat que no n'hi ha prou amb establir grans objectius, sinó que cal establir "una correlació amb les capacitats": "No hi haurà autonomia estratègica europea sense una base industrial i tecnològica a mida segons la nostra ambició".