Publicat 06/11/2019 13:08

Borrell veu "un problema d'eficcia" en la inversió de la Unió Europea en defensa

El ministre d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell, a Madrid (Espanya), 6 de novembre del 2019
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 6 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions i proper alt representant de la UE per a la Política Exterior, Josep Borrell, ha avisat aquest dimecres que la defensa europea té "un problema claríssim de racionalitat i eficcia en la inversió, darrere el qual s'amaguen males polítiques i pitjors prctiques". "Invertim quantitats no excessives, per invertim malament", ha dit.

En un esmorzar informatiu que ha organitzat The Executive Forum i TEDAE, (Associació Espanyola de Tecnologies de Defensa, Seguretat, Aeronutica i Espai), ha assenyalat que els pasos europeus inverteixen un 1,4 per cent del PIB en defensa, que és més que la Xina i Rússia, i només per sota dels EUA. "Tothom sembla témer els EUA, Rússia i la Xina i ningú la UE", ha assenyalat.

Segons la seva anlisi, el problema de racionalitat es troba en qu el 80 per cent de les licitacions europees es fa sobre una base nacional, com el 90 per cent de l'R+D+I. Aix sí, ha apuntat que la Comissió Europea que lidera Jean-Claude Juncker ha "ents el problema i ha provat per primera vegada buscar-hi algunes solucions".

En concret, ha esmentat el fons europeu per a la defensa, que finanar les primeres etapes d'R+D+I de noves capacitats en les quals participen diversos pasos europeus, fins que s'arribi a nivell de prototip, "la part més arriscada de qualsevol projecte", amb crrec als pressupostos europeus -si ho aprova l'Eurocambra--.

ESTATS "AFERRATS A CONCEPCIONS NACIONALS"

Borrell ha avisat que per construir la defensa comuna europea cal voluntat política i una "base doctrinal compartida" que ara mateix els europeus no tenen i que ser difícil construir. "Continuem aferrats a concepcions nacionals que són absolutament legítimes i fonamentades en la histria, per que no serveixen per garantir la nostra seguretat comuna", ha explicat.

Segons ell, "la política exterior és la projecció de la prpia identitat, i quan les identitats són diverses i la comprensió exterior és diferent, aquest és el repte, fer que aquest mosaic sigui capa de superar les diferncies". "No pretenc que hi hagi una sola veu, em conformo si és un cor afinat", ha fet broma després.

A banda de la voluntat política i la unitat doctrinal, ha subratllat que no n'hi ha prou amb establir grans objectius, sinó que cal establir "una correlació amb les capacitats": "No hi haur autonomia estratgica europea sense una base industrial i tecnolgica a mida segons la nostra ambició".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés