Publicat 8/5/2019 16:51:15 +02:00CET

Borrell veu EUA a Veneçuela "com un cowboy" quan el que cal és una "solució negociada"

RTVE

MADRID, 8 maig (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació en funcions, Josep Borrell, considera que els Estats Units estan actuant en relació amb Veneçuela "com el cowboy de l'oest, dient 'mirin que desenfundo'", quan la situació "no està perquè ningú desenfundi" sinó per trobar "una solució pacífica, negociada i democràtica".

En una entrevista a TVE, que ha recollit Europa Press, ha admès que el grup de contacte impulsat per Espanya "no està en la mateixa longitud d'ona" que Washington. El grup, que s'ha reunit aquest dimarts a Costa Rica, ha ofert enviar una missió política per "fer contacte entre l'oposició i el govern", perquè està convençut que l'única solució són unes eleccions.

Borrell ha reconegut que la crida que va fer la setmana passada el president de l'Assemblea Nacional, Juan Guaidó, perquè l'Exèrcit deixi caure el Govern de Nicolás Maduro, ha estat "un intent de cop militar", cosa que és "una obvietat que ningú no pot negar". Això sí, ha afegit que va ser contra un Govern al qual "la UE i Espanya no reconeixen legitimitat" perquè va sortir d'unes eleccions que no van ser "ni lliures ni justes".

Segons ha dit, el Govern espanyol va tenir informació sobre aquests moviments, encara que "no tota ni en el temps adequat" i, de fet, ha dit que desconeix si va haver-hi negociacions amb Maduro perquè deixés el poder.

Preguntat si va ser un error reconèixer Guaidó com a president interí, ha replicat que va ser "conseqüència lògica" de no reconèixer el nou mandat de Maduro, perquè Guaidó es va proclamar en funció d'una interpretació de la Constitució veneçolana. A més, ha recalcat que és president "interí", per convocar eleccions.

Una altra cosa, ha prosseguit, és que Guaidó no ha aconseguit el control de l'Administració ni de l'Exèrcit i continua havent-hi un "govern 'de facto'" i "en política internacional els governs 'de facto' compten" perquè cal treballar "amb fets". Així, encara que ha reconegut que la situació és de vegades complicada d'administrar, ha justificat que es mantingui la relació amb el Govern de Maduro i amb el seu ambaixador a Madrid, especialment per la gran quantitat d'espanyols que viuen a Veneçuela i també per la presència d'empreses.

NI ZAPATERO NI GONZÁLEZ NO REPRESENTEN EL GOVERN

També s'ha desmarcat de les manifestacions dels expresidents Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, perquè "ni l'un ni l'altre representen el Govern d'Espanya" i per tant parlen "des de l'àmbit de la seva responsabilitat personal".

El ministre en funcions ha evitat respondre si li incomoda la presència de l'opositor Leopoldo López a l'ambaixada espanyola a Caracas i s'ha limitat a insistir que no pot demanar asil a Espanya des d'allà perquè la legislació espanyola no ho contempla.

Tampoc no ha volgut parlar sobre la possibilitat que Espanya aculli responsables 'chavistes' que vulguin deixar el país ni sobre la seguretat de l'ambaixada, al·legant motius de seguretat.

LA HELMS-BURTON, UN "ABÚS DE PODER"

Borrell s'ha referit a les converses que va mantenir amb els Estats Units per demanar-los que no apliquessin els títols de la llei Helms-Burton que permeten denunciar empreses espanyoles a Cuba -per tenir negocis que afectin béns confiscats pel règim de Fidel Castro a ciutadans nord-americans--.

Al seu parer, és un assumpte en el qual "qui en treurà profit són els bufets d'advocats" i també "una mostra més" de la falta de voluntat de col·laborar per part dels Estats Units, una mesura extraterritorial que, segons ell, és "un abús de poder".

Ara, els conflictes entre la UE i els Estats Units per aquesta llei es dirimiran als tribunals de l'Organització Mundial del Comerç (OMC).