Publicat 17/1/2019 14:11:07 +01:00CET

Borrell subratlla que el viatge de Torra als EUA ha tingut un escs ress i "poca receptivitat" de les autoritats

Compareixena de Josep Borrell en la Comissió d'Afers Exteriors
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, considera que el viatge als Estats Units del president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat "infructuós per a les seves ambicions", pel seu "limitat ress" i la "poca receptivitat" de les autoritats nord-americanes.

"El limitat ress que ha tingut i la poca receptivitat de les autoritats nord-americanes només reflecteixen una cosa: que les mentides solen tenir un curt recorregut", ha escrit Borrell en el seu compte de Twitter en una anotació recollida per Europa Press.

En el seu viatge als Estats Units, Torra ha pronunciat un discurs a l'Institut Martin Luther King de la Universitat de Stanford i ha demanat a diversos congressistes demcrates i republicans una mediació internacional per aconseguir el dret a l'autodeterminació.

Borrell ha respost a través de Twitter que "el dileg ha de tenir lloc dins de la Constitució i del respecte a la llei" i ha afegit que el professor Clay Carson (director d'aquest institut) va dir a Stanford que "el separatisme hauria estat una idea problemtica per a Martin Luther King".

El viatge de Torra als Estats Units va comenar a Idaho, on es va reunir amb l'alcalde de Boise, David Bieter i va continuar a Califrnia.

A la Universitat de Stanford, el discurs del president catal va ser respost pel cnsol espanyol a San Francisco, Diego Muñiz, que li va recordar que la Constitució espanyola no accepta la possibilitat que una comunitat autnoma convoqui un referndum i que el Govern de Pedro Sánchez est disposat a un dileg sincer, per en el marc de la Constitució.

Aquest dimecres, a Washington, es va reunir amb diversos congressistes (els demcrates John Lewis i John Raymond Garamendi i els republicans Paul Cook i Marío Díaz-Balart) als quals va demanar una mediació internacional.

Borrell, per la seva banda, ha posat en valor que, encara que l'independentisme ho demana "cada dia", el fet és que "no hi ha hagut cap mediació". Així ho ha afirmat en una entrevista a Onda Cero, recollida per Europa Press, en la qual ha defensat que l'independentisme és un problema espanyol, no europeu, encara que pugui tenir efectes internacionals. "La UE ens diu 'és un problema seu, resoleu-lo", ha resumit.