Publicat 11/3/2019 11:29:16 +01:00CET

Borrell: Si es torna a negociar amb l'independentisme cal exigir lleialtat i neutralitat institucional

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Marta Fernández Jara - Europa Press

MADRID, 11 mar� (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha subratllat aquest dilluns que, si el Govern central ha de tornar a negociar amb l'independentisme catal, haur d'exigir "lleialtat constitucional i neutralitat de les institucions" i no només "respondre a les exigncies de l'altra part".

"Fins ara, sempre que hi ha una negociació, només s'escolten les reivindicacions de l'independentisme, per també caldr comenar a parlar de les reivindicacions de la part estatal", ha dit durant un esmorzar informatiu organitzat per la cambra de comer americana a Espanya.

Després, en declaracions als periodistes, ha evitat valorar el fet que, en les eleccions generals, el PDeCAT hagi optat per candidats més propers a l'expresident Carles Puigdemont i menys disposats al dileg amb el Govern central: "Ells sabran", ha resolt.

QUE NO ES POSTERGUI EL CASTELL

El ministre ha precisat que en aquesta "lleialtat constitucional i neutralitat de les institucions" que cal exigir estan incloses la "neutralitat dels sistemes de comunicació públics", que "el castell sigui una llengua que no estigui postergada" i que "cessi la campanya de desprestigi que les anomenades delegacions de la Generalitat estan fent cada dia contra Espanya".

Sobre aquest assumpte, ha assegurat que el Ministeri d'Afers Exteriors "mira de fer tot el que pugui per contrarestar" aquesta campanya, per ha deixat clar que l'assumpte no és tractar de respondre-hi, sinó que "no hauria de passar".

Borrell ha respost així la preocupació del president de la cambra dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, que s'ha preguntat qu es pot fer perqu les comunitats autnomes --no només Catalunya-- deixin de fer servir les televisions i les rdios públiques, les oficines comercials i altres instruments per "vendre la idea política del rgim que est governant aquesta comunitat autnoma".

"Segurament hi ha motius suficients per anar al Tribunal Europeu de Drets Humans i plantejar queixes per l'ús que s'est fent de les institucions públiques en benefici d'una única visió", ha dit també Borrell.

el més llegit

 1. 1

  Prohibit entrar i sortir de Lleida i 7 municipis més del Segrià des de mitjanit pel coronavirus

 2. 2

  Fiscalia de Lleida s'oposa al nou confinament a diversos municipis pel coronavirus

 3. 3

  Coronavirus.- Uns 300 concentrats a Lleida contra el confinament de diversos municipis

 4. 4

  Fiscalía de Lleida se opone al nuevo confinamiento en varios municipios por el coronavirus

 5. 5

  La jutgessa no ratifica el nou confinament a diversos municipis de Lleida