Publicat 6/10/2019 12:39:28 +02:00CET

Borrell s'enfronta aquest dilluns el seu examen a l'Eurocambra per ser el proper cap de la diplomàcia europea

El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es donen la mà després de la seva reunió a la seu de la Comissió Europea a Madrid.
Marta Fernández - Europa Press - Archivo

Els eurodiputats escrutaran possibles conflictes d'interès, però el seu nomenament com a alt representant ja està "blindat" pel Consell

BRUSSEL·LES/MADRID, 6 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors en funcions, Josep Borrell, s'enfronta aquest dilluns davant l'Eurocambra a una audiència pública en la qual els eurodiputats avaluaran la seva idoneïtat per convertir-se en el proper Alt Representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE i vicepresident de la propera Comissió Europea, que prendrà possessió l'1 de novembre.

Borrell tindrà 15 minuts per exposar la seva visió i prioritats al capdavant de la diplomàcia europea i després haurà de respondre 25 preguntes dels diferents grups polítics. Seran un total de tres hores que començaran a les 14.30 hores i conclouran amb una breu intervenció de clausura si l'aspirant a comissari ho desitja.

La compareixença de Borrell es produeix en un moment de tensió entre la UE i els Estats Units per l'anunci dels aranzels a productes europeus en la lluita de les ajudes públiques al sector aeronàutic. Així, és previsible que la relació trasatlàntica ocupi un lloc preeminent entre els desafiaments internacionals (com les relacions amb Xina o Rússia, la relació amb Iran o la crisi de Veneçuela).

No obstant això, la pràctica dels eurodiputats és no només parar atenció als plans de futur dels aspirants, sinó focalitzar-se també en la seva conducta passada i en el seu patrimoni i cercar possibles conflictes d'interès.

Així ho han fet en els últims dies amb la candidata francesa o la sueca, i fonts parlamentàries donen per fet que "no se serà més dèbil amb Borrell, sinó que hi haurà el mateix nivell d'exigència".

Així, donen per fet que hi haurà preguntes sobre la seva relació amb Abengoa --tant sobre la seva dimissió com a rector de l'Institut Europeu Universitari de Florència per un conflicte d'interessos com per la multa que li va imposar la CNMV per vendre accions--. La Comissió d'Assumptes Jurídics de l'Eurocambra ja va donar llum verda a la seva actual declaració de béns, que inclou accions en empreses cotitzades com a Iberdrola, el BBVA i l'alemanya Bayer.

Està per veure si rep preguntes sobre la situació de Catalunya, un àmbit on l'aspirant a comissari ha combatut l'independentisme, que té aliats a l'Eurocambra. Borrell ha donat per fet en públic que l'independentisme faria el possible per entorpir la seva candidatura.

Amb tot, des del grup dels Verds, el que més ha censurat que Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín no hagin pogut prendre possessió dels seus escons en l'Eurocambra, diuen que "no hi haurà pregunta sobre Catalunya".

A mig camí entre la crisi a Catalunya i les seves futures competències està, per les seves implicacions polítiques, la qüestió de Kosovo. El diàleg entre Pristina i Belgrad pel reconeixement del nou país i la seva posterior aspiració a entrar en la UE serà un tema que haurà d'encoratjar Borrell tot just després d'haver format part d'un Govern que no reconeix la independència de Kosovo.

L'equip de Borrell, que ha passat l'última setmana a Brussel·les mantenint reunions per preparar la seva compareixença, dóna per fet que en les preguntes poden sorgir tots aquests assumptes.

UNA COMISSIÓ "GEOPOLÍTICA"

L'encara ministre tractarà d'explicar els seus plans per complir amb la seva part en què la propera Comissió sigui "geopolítica", en paraules de la seva presidenta, Ursula von der Leyen. El seu objectiu serà coordinar l'acció exterior de la UE per "maximitzar" la seva capacitat d'influència i així protegir els interessos europeus i promoure els seus valors.

En resposta al qüestionari escrit que li va enviar l'Eurocambra, Borrell ja va avisar que, quan els Governs dels Vint-i-set no es posin d'acord en assumptes de política exterior, ell no s'acontentarà amb aconseguir un "mínim comú denominador", sinó que serà proactiu per construir consensos.

La UE, va advertir en aquest document, té capacitat d'influir "quan actua unida". Com ha avançat diverses vegades en públic, tractarà de superar la norma de la unanimitat en política exterior demanant als governs que explorin les opcions que dóna el Tractat perquè algunes decisions es prenguin per majoria qualificada, o hi hagi la possibilitat d'abstencions constructives.

Després de l'examen a l'Eurocambra, els coordinadors de cada grup polític de la Comissió d'Exteriors tenen un termini de 24 hores per donar la seva opinió favorable o en el seu defecte demanar més aclariments per escrit, com ja ha passat en el cas dels candidats polonès, francesa i sueca, encara que diverses fonts parlamentàries vaticinen que Borrell "no tindrà problemes" per passar el seu examen. "Està blindat perquè va ser designat pels caps d'Estat i de Govern", recorden algunes fonts.

VETLLAR PER LA COHERÈNCIA DE L'ACCIÓ EXTERIOR

Borrell, com a Alt Representant, "estarà al capdavant de la política exterior i de seguretat comuna de la Unió" i "vetllarà per la coherència" d'aquesta acció exterior, encarregat de "la coordinació" de les altres polítiques relacionades amb l'acció exterior com la política de desenvolupament, l'ajuda humanitària o la política d'ampliació i veïnatge, així com la defensa. Per això presidirà el grup de comissaris la cartera dels quals guarda relació amb exteriors i a més presidirà el Consell d'Afers exteriors, serà el cap de l'Agència Europea de Defensa.

Von der Leyen va explicar que Borrell tindrà "la mateixa cartera" que la seva antecessora, Federica Mogherini a pesar de que el president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, va dir al juliol que assumiria també les competències d'ajuda. Borrell, que serà vicepresident de la Comissió, però no un vicepresident executiu, haurà d'informar sobre els últims esdeveniments en política exterior cada setmana al Col·legi de Comissaris.

Borrell estarà al capdavant del Servei Europeu d'Acció Exterior, amb una plantilla de 4.169 persones, incloses 140 delegacions per tot el món i un pressupost de 678,5 milions l'any 2018.