Publicat 15/4/2019 8:55:12 +02:00CET

Borrell es reunir aquest dilluns amb els cnsols estrangers destinats a Barcelona

MADRID, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, es reunir aquest dilluns amb els cnsols de pasos estrangers destinats a Barcelona, segons consta en l'agenda oficial difosa aquest divendres pel seu Departament.

Borrell estar a Barcelona per participar en un debat sobre el futur d'Europa amb l'exprimer ministre itali Enrico Letta i aprofitar per mantenir un intercanvi de punts de vista amb els cnsols, tant amb els quals són diplomtics de carrera com amb els honoraris.

Es tracta, segons fonts d'Exteriors, de mantenir la interlocució amb ells, analitzar com facilitar-los l'exercici de la funció consular i intercanviar punts de vista. A Barcelona hi ha actualment 96 cnsols, entre els quals són de carrera, enviats pels seus respectius governs, i els que són 'honoraris', amb funcions una mica més limitades.

Els cnsols són un collectiu que ha rebut molta atenció de l'independentisme, que ha intentat que siguin corretja de transmissió dels seus postulats. En els últims anys, han estat freqüents les ocasions en qu la Generalitat ha tractat de fer-los passar per una espcie de cos diplomtic acreditat davant la Generalitat (quan en realitat els consolats depenen de les ambaixades, que solament poden acreditar-se davant el Govern central).

El passat mes de juliol, el president catal, Quim Torra, va reunir els cnsols a la ciutat i davant d'ells va tornar a insistir que el dret d'autodeterminació és "essencial" i que l'independentisme no es rendir fins a aconseguir-ho. La reunió va motivar que Borrell donés instruccions per enviar als cnsols documentació sobre la situació a Catalunya.

INCIDENTS AMB CNSOLS HONORARIS

Les posicions de l'independentisme no han trobat ress en els diplomtics d'altres pasos, per el Govern sí ha tingut diversos incidents amb cnsols honoraris, que solen ser ciutadans espanyols, i un total de cinc han estat cessats.

L'últim va ser, el novembre passat, el de Grcia, Fernando Turro i Homedes, destitut a petició del Govern espanyol, ja amb Borrell en Exteriors, per "greuges a la bandera". Uns mesos abans ho va anar el de Finlndia, Albert Ginjaume, després de mesos d'avisos del Govern espanyol a l'Ambaixada finlandesa sobre les seves activitats.

Anteriorment havien estat cessats els cnsols honoraris de Letnia, Xavier Vinyals --el 2016, per exhibir una estelada en la faana del consolat--; el de Filipines, Jordi Puig --que va participar en una manifestació durant l'atur convocat a Catalunya el 3 d'octubre-- i el búlgar Hristo Stoichkov.

L'exfutbolista va ser cessat l'octubre del 2017 després d'una aparició pública en la qual va titllar de franquista a la llavors vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.