Publicat 8/10/2019 10:20:42 +02:00CET

Borrell rebrà llum verda aquest dimarts de l'Eurocambra per convertir-se en el cap de la diplomàcia europea

El ministre d'Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació en funcions, Josep Borrell en roda de premsa després de la seva reunió amb el seu homòleg austríac en el Palau de Viana.
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

El ministre convenç els populars, els socialistes i els ecologistes, però rep crítiques de l'esquerra

BRUSSEL·LES, 8 oct. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors en funcions, Josep Borrell, rebrà aquest dimarts, excepte que es produeixi una gran sorpresa, el vistiplau de l'Eurocambra per convertir-se en el proper alt representant de Política Exterior i de Seguretat Comuna de la UE a partir de l'1 de novembre, després que aquest dilluns s'hagi sotmès durant tres hores a les preguntes dels eurodiputats en la Comissió d'Afers Exteriors per avaluar la seva idoneïtat per al càrrec.

Els coordinadors dels grups de la Comissió d'Afers Exteriors de l'Eurocambra es reuneixen aquest dimarts a les 10.00 hores per decidir si Borrell passa l'examen o no, cosa que diverses fonts parlamentàries i diplomàtiques no posen en dubte que passarà, si es té en compte que només necessita el suport de dos terços dels membres de la Comissió.

Si no aconseguís una majoria de dos terços, els coordinadors poden demanar més aclariments per escrit i, si tampoc fossin satisfactoris, un segon examen a l'Eurocambra, cosa que competeix decidir en última instància als líders dels grups polítics.

En l'examen, Borrell s'ha enfrontat a preguntes sobre el cas Abengoa i no ha volgut respondre sobre el procés independentista català perquè no li competirà pronunciar-se sobre assumptes "interns" dels Estats membre.

També ha hagut de respondre qüestions de política internacional com la falta de democràcia a Veneçuela i Cuba o les relacions amb els Estats Units, Rússia i la Xina.

Després de la compareixença, Borrell ha mostrat cautela davant la premsa i ha reconegut que "en dos minuts és molt difícil donar una resposta correcta".

"Espero haver sabut respondre-les amb diligència", ha apuntat a través del seu perfil de Twitter, des d'on ha agraït a "tots" els eurodiputats les seves preguntes.

La portaveu del PP al Parlament Europeu, Dolors Monserrat, ha considerat "decebedor" que Borrell no hagi defensat "la unitat d'Espanya" i "l'Estat de Dret a Espanya" davant del procés independentista català a l'Eurocambra durant el seu examen i la seva falta de fermesa en la defensa de la democràcia i les llibertats a Veneçuela i Cuba i ha evitat avançar si el PP li donarà suport o no i si demanarà a la resta de delegacions populars que no li donin suport.

El coordinador del Partit Popular Europeu (PPE), l'eurodiputat alemany Michael Gahler ha defensat, no obstant això, que "Borrell ha donat suport a moltes posicions del grup del PPE" encara que "haurà de treballar molt per tenir èxit allà on els seus predecessors han fracassat".

BORRELL "HO HA FET MOLT BÉ"

El president de la Comissió d'Afers Exteriors, el també eurodiputat alemany David McAllister, no ha volgut prejutjar la decisió dels coordinadors però ha defensat que Borrell ho ha fet "molt bé" després d'enfrontar-se a "un ampli ventall" de preguntes, i ha insistit que l'examen "ha estat just".

"Josep Borrell és el millor home per liderar la política exterior de la Unió en els propers anys. És un home amb visió i les capacitats diplomàtiques i polítiques exigides per modelar la política exterior de la Unió en moments turbulents", ha defensat per la seva banda la vicepresidenta del grup responsable d'Afers Exteriors, l'eurodiputada holandesa Kati Piri.

El coordinador del grup, l'eurodiputat croat Tonino Picula, ha assegurat que Borrell ha estat "convincent" i ha mostrat "competència, experiència i la passió necessària per contribuir a fer de la UE un actor geopolític més fort".

L'eurodiputat de Ciutadans José Ramón Bauzá ha defensat que "Borrell és una figura solvent", "té experiència" i ha destacat que els "genera garantia" el seu posicionament "absolutament clar" sobre el desafiament independentista català sent ministre, i ha augurat que no tindrà "excessives dificultats per passar el 'hearing'" de l'Eurocambra.

"És un espanyol, és el més capacitat de totes les figures que havia pogut proposar Pedro Sánchez", ha assegurat, si bé li ha retret la "dualitat de compaginar" la candidatura amb la cartera ministerial. "No és el més ètic", ha dit.

Per la seva banda, l'eurodiputat de Vox Hermann Tertsch ha retret a Borrell que la UE no sancioni Cuba i ha assegurat que l'encara ministre en funcions "pot tenir molts defectes, però és un home total" i té una visió "més" cartesiana del món. "No és Mogherini", ha reconegut.

Des de l'Esquerra Unitària Europea, els eurodiputats de IU, Manu Pineda, i Podem, Idoia Villanueva, han donat per fet que Borrell "sortirà" amb el suport de "la gran coalició" entre les forces majoritàries, encara que Pineda ha deixat clar que "no" és el seu candidat després que no hagi tingut, per exemple, "cap gest en l'assumpte del Sàhara".

L'eurodiputat de IU ha dit que "no ha satisfet" la seva resposta en contra de suspendre els acords comercials amb Israel fins que "comenci a respectar els tractats internacionals i les resolucions de l'ONU" i també esperaven que Borrell fos "més contundent" pel que fa a la venda d'armes a països en conflicte, alhora que ha deixat clar que vigilaran perquè compleixi la seva promesa d'avançar en decisions per majoria qualificada en algunes qüestions de política exterior.

L'eurodiputada de Podem ha avisat que la política exterior europea necessita "un gir i basar-se en la defensa dels Drets Humans" i tenir una "mirada pròpia independent" i no "seguidista de la política dels Estats Units".

L'eurodiputat dels Verds Reinhard Bütikofer ha reconegut que "es veu l'experiència" de Borrell, que ha abordat les preguntes "de manera seriosa". "Això és una bona base per a la cooperació", ha dit, i ha admès que el "sorprendria" que l'Eurocambra demanés més explicacions per escrit a Borrell.