Borrell sobre Puigdemont: "Des de fa anys hi ha una etarra a Bèlgica tranquil·lament"

Publicat 16/12/2019 18:05:19CET
El rei Felip VI (primera fila 2i); l'Alt Representant d'Afers exteriors i Seguretat de la UE, Josep Borrell (primera fila 1i), i la ministra de Defensa i Afers exteriors en funcions, Margarita Robles (primera fila 1d), posen al costat d'altres
Casa de S.M. el Rey

Creu que l'euroordre es pot millorar amb mecanismes que creen confiança entre els poders judicials dels diferents països

MADRID, 16 des. (EUROPA PRESS) -

El vicepresident de la Comissió Europea Josep Borrell, exministre d'Afers exteriors espanyol, ha afirmat aquest dilluns que no el sorprèn la situació en què es troba a Bèlgica l'expresident català Carles Puigdemont, que la seva euroordre d'entrega a Espanya continua pendent, posant com a exemple el cas d'una etarra -Natividad Jauregui-, que no ha estat entregada i està "tranquil·lament" en aquest país.

"Si les autoritats judicials de Flandes encara no han tingut a bé fer cas a l'ordre europea d'una coneguda etarra a la qual es reclamen delictes de sang i continua a Bèlgica tranquil·lament perquè els jutges no han considerat oportú que sigui jutjada a Espanya, si això passa des de fa anys, no ens ha d'estranyar que ocorrin altres coses", ha dit.

Borrell s'ha expressat així preguntat per la situació de Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, després que el Tribunal de Primera Instància de Brussel·les hagi ajornat la vista sobre la seva entrega a Espanya per conèixer abans el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si Puigdemont i Comín tenen dret a immunitat com a eurodiputats.

En una roda de premsa al costat del ministre d'Exteriors de Singapur, Vivian Balakrishnan, al final d'una reunió Europa-Àsia celebrada a Madrid, Borrell ha opinat que, tot i que no és expert en l'euroordre ni és la seva comesa com a alt representant per a la Política Exterior, està "clar que es pot millorar" l'instrument, "sobretot a través de mecanismes que creen confiança mútua entre el Poder Judicial d'un país i d'un altre", de manera que si "els jutges parlin més entre ells" tenen dubtes pugui preguntar-les i aclarir-les. "Però hi ha coses que no són d'avui, són d'ahir", ha admès.

L'espai judicial europeu, ha explicat, es basa a crear en un nivell supranacional els mateixos mecanismes que existeixen en el sistema judicial de cada país, i això és el que s'està fent encara que no és "d'un dia per l'altre', precisament perquè cal crear aquesta "confiança mútua".

"ES POT I S'HA DE MILLORAR"

Borrell ha tractat de "fer pedagogia" i explicar que l'entrega de persones reclamades judicialment no les gestionen els governs, sinó els jutges i que les peticions "xoquen amb pràctiques culturals, amb la història".

"Naturalment es pot i s'ha de millorar, i ha de, al meu entendre, haver-hi més cooperació entre les instàncies judicials d'un país i d'un altre", ha assenyalat.

Així, creu que siguin quins siguin els "accidents" del procés de construcció d'aquest espai judicial europeu, no cal fer passes enrere ni tornar "a l'època en què es resolien les extradicions amb converses personals entre els ministres d'Interior d'un país i d'un altre".