Creu que l'euroordre es pot millorar amb mecanismes que creen confiana entre els poders judicials dels diferents pasos
MADRID, 16 des. (EUROPA PRESS) -
El vicepresident de la Comissió Europea Josep Borrell, exministre d'Afers exteriors espanyol, ha afirmat aquest dilluns que no el sorprn la situació en qu es troba a Blgica l'expresident catal Carles Puigdemont, que la seva euroordre d'entrega a Espanya continua pendent, posant com a exemple el cas d'una etarra -Natividad Jauregui-, que no ha estat entregada i est "tranquillament" en aquest país.
"Si les autoritats judicials de Flandes encara no han tingut a bé fer cas a l'ordre europea d'una coneguda etarra a la qual es reclamen delictes de sang i continua a Blgica tranquillament perqu els jutges no han considerat oportú que sigui jutjada a Espanya, si aix passa des de fa anys, no ens ha d'estranyar que ocorrin altres coses", ha dit.
Borrell s'ha expressat així preguntat per la situació de Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Lluís Puig, després que el Tribunal de Primera Instncia de Brusselles hagi ajornat la vista sobre la seva entrega a Espanya per conixer abans el pronunciament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre si Puigdemont i Comín tenen dret a immunitat com a eurodiputats.
En una roda de premsa al costat del ministre d'Exteriors de Singapur, Vivian Balakrishnan, al final d'una reunió Europa-sia celebrada a Madrid, Borrell ha opinat que, tot i que no és expert en l'euroordre ni és la seva comesa com a alt representant per a la Política Exterior, est "clar que es pot millorar" l'instrument, "sobretot a través de mecanismes que creen confiana mútua entre el Poder Judicial d'un país i d'un altre", de manera que si "els jutges parlin més entre ells" tenen dubtes pugui preguntar-les i aclarir-les. "Per hi ha coses que no són d'avui, són d'ahir", ha adms.
L'espai judicial europeu, ha explicat, es basa a crear en un nivell supranacional els mateixos mecanismes que existeixen en el sistema judicial de cada país, i aix és el que s'est fent encara que no és "d'un dia per l'altre', precisament perqu cal crear aquesta "confiana mútua".
"ES POT I S'HA DE MILLORAR"
Borrell ha tractat de "fer pedagogia" i explicar que l'entrega de persones reclamades judicialment no les gestionen els governs, sinó els jutges i que les peticions "xoquen amb prctiques culturals, amb la histria".
"Naturalment es pot i s'ha de millorar, i ha de, al meu entendre, haver-hi més cooperació entre les instncies judicials d'un país i d'un altre", ha assenyalat.
Així, creu que siguin quins siguin els "accidents" del procés de construcció d'aquest espai judicial europeu, no cal fer passes enrere ni tornar "a l'poca en qu es resolien les extradicions amb converses personals entre els ministres d'Interior d'un país i d'un altre".