Publicat 26/02/2019 17:56

Borrell mira de rebatre a Ginebra les "mentides" de l'independentisme

Josep Borrell (arxiu)
Ricardo Rubio - Europa Press

MADRID 26 febr. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha afirmat aquest dimarts a Ginebra que els independentistes catalans han "mentit durant anys" i ha mirat de desmuntar que la Guerra Civil Espanyola va enfrontar Catalunya amb una Espanya franquista o que sigui, també, franquista el Tribunal Suprem que jutja els responsables del procés.

"Una mica de pietat i d'honestedat amb la gent que va patir el franquisme", ha subratllat el ministre, recordant que el dictador va ordenar afusellaments fins poc abans de morir.

"Sota el franquisme, els qui avui estan declarant davant del Tribunal Suprem no passejarien saludant els seus partidaris com estrelles de rock", ha advertit.

Malgrat constatar --com Einstein, ha dit-- que "desintegrar un prejudici és més difícil que desintegrar un tom", ha dedicat temps a rebatre el que ha qualificat de "mentides" i manipulacions" de l'independentisme davant les quals, ha dit, "ningú no ha reaccionat per verificar si era veritable o fals".

En una conferncia al Club de Premsa de Ginebra, ha defensat que Espanya no és "un cas estrany" perqu la seva Constitució no permeti un referndum de secessió. Ha recordat que les Corts Constitucionals (o Supremes) d'Alemanya, Itlia o els Estats Units tampoc no els han perms. Si el Véneto itali no hagués acatat l'ordre del Tribunal, ha aventurat, estarien com a Catalunya.

També ha rebutjat la idea d'un mediador entre el Govern central i el de la Generalitat. Una altra cosa, ha dit, és que el dileg entre partits s'organitzi com aquests ho estimin i hi hagi una persona que faci la tasca que considerin.

Borrell ha explicat que l'independentisme catal vol un mediador internacional per internacionalitzar el conflicte i presentar-se al món al nivell d'Espanya, i al mateix temps donar idea d'una situació "molt degradada".

Per tampoc no li veu sentit a un mediador de procedncia nacional "de govern a govern": "Seria reconixer que el dileg és impossible, i el dileg és perfectament possible si es vol dialogar".

Malgrat insistir que el problema és sobretot entre catalans, i no entre Catalunya i Espanya, ha reconegut que té arrels histriques. Borrell ha retratat Espanya com "mal cuinada en el forn de la histria", un país que l'últim segle i mig només ha tingut conteses civils, no un enemic comú que unís els seus ciutadans".

"Els independentistes creuen que la nació fa l'Estat, jo al contrari, crec que l'Estat fa la nació, un Estat fort que imposa la seva llengua, la seva cultura i la seva educació", ha illustrat, apuntant que Frana seria l'exemple contrari a Espanya.